Ce reguli vor trebui să respecte elevii după redeschiderea şcolilor

Author: Denisa Avram
Actualizat: 21 iul 2022, 10:15
Ce noi reguli vor fi impuse dupa redeschiderea scolilior

Ministerul Educaţiei şi Sănătăţii au elaborat un set de reguli şi măsuri de siguranţă pe care elevii vor trebui să le respecte după redeschiderea şcolilor în 8 februarie.

Ministerul Educaţiei  a elaborat un proiect de ordin care conţine noile reguli care vor trebui să fie respectate de elevi pe parcursul desfăşurării orelor, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Orele se vor ține cu ușile deschise, pentru a asigura circulaţia aerului, iar masca va trebui să fie purtată în permanență.

Ce reguli se vor impune la orele de curs

Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, a elaborat un proiect de Ordin care va fi supus validării.

Regulile din acest draft includ: distanţarea de un metru între elevi, masca obligatorie şi triajul observaţional. Acestea sunt doar unele dintre măsurile incluse în Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Măsurile se aplică atât în cazul orelor de curs, ci şi pentru ”activităţile educative, recreative, pentru consolidarea competenţelor dobândite de elevi sau de accelerare a învăţării, precum şi pentru activităţile de învăţare remedială desfăşurate în unităţile de învăţământ în cadrul programelor de tipul,, Şcoală după Şcoală”,  se

arată în proiectul ministerului.

La instituţiile de învăţământ superior, decizia cu privire la prezenţa fizică a studenţilor la cursuri se va decide în conformitate cu principiul autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legale aplicabile.

Situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi  va fi comunicată de DSP unităţilor de învăţământ, în vederea stabilirii scenariului de începere a cursurilor. Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza in functie de evolutia epidemologică.

Citeste si: Ministerul Sănătății, anunțul momentului despre deschiderea școlilor: „Elevii care revin la cursuri vor trece prin...” Ce măsuri vor fi luate?

Care sunt regulile din proiectul Ministerului Educaţiei

- Organizarea și întreținerea spaţiilor astfel încât să se asigure distanțarea de 1 metru. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optima a mobilierului scolar;
- Stabilirea circuitelor funcţionale;
- Organizarea spaţiilor de recreere.

- Evaluarea necesarului de resurse umane;
- Asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;
- Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi/studenți şi personal.

Asigurarea distanţării fizice va fi asigurată prin:

a) Organizarea circuitelor în interiorul şcolii prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure "trasee prestabilite" de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzatoare între persoane.

La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum si la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini.

Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

Citeste si: Ministrul Educației, noi informații despre redeschiderea școlilor: „Ultimele date pe care le avem...”

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

b) Organizarea sălilor de clasă

• Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi.

• Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiasi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este "1 clasă de elevi= 1 sală";

• Este interzis schimbul de obiecte personale;

• Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară;

• Se recomanda evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi;

• Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască in permanență, atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ.

c) Organizarea grupurilor sanitare

• Este obligatorie disponibilitatea permanenta a substantelor dezinfectante si a prosoapelor din hârtie, de unică folosință; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil;

• Se va verifica realizarea curăţeniei zilnice şi a dezinfectării regulate a suprafeţelor atinse în mod frecvent (conform Planului de curăţenie şi dezinfecţie de la nivelul unității).

La ce număr de cazuri de COVID se închide o școală

Există trei scenarii de desfăşurare a cursurilor în funcţie de situaţia epidemiologică,  menţionate în documentul elaborat de ministrul Educaţiei. Mai este inclus şi faptul că ” în situaţii justificate de infrastructură şi resursele existente, unităţile de invăţământ/unităţile conexe pot desfăşura activităţi didactice în sistem on line cu aprobarea inspectoratului şcolar judeţean/ISMB”.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat că, dacă în şcoli sunt bănci de doi elevi, atunci vor sta câte doi elevi în bancă după reluarea cursurilor din 8 februarie, dar ei vor trebui să poarte măşti.

Citeste si: Alocații 2021. Elevii primesc de astăzi alocaţii majorate cu 20%. Ce sume vor primi copiii

Ministrul a declarat şi că la apariţia a două cazuri de COVID-19 într-o clasă, activitatea în acea clasă va fi suspendată 14 zile. La două cazuri de infectare la profesori într-o şcoală activitatea va fi suspendată în toată unitatea de învăţământ timp de două săptămâni.

Citeste si: Se redeschid şcolile din 8 februarie! Care sunt localităţile în care elevii vor face cursuri faţă în faţă

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?