Ce reprezintă a doua recalculare a pensiilor: Președintele CNPP vești bune pentru pensionari „Cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate.”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 iul 2024, 11:34

Ce reprezintă a doua recalculare a pensiilor

Sursa: pexels.com

Daniel Baciu, liderul Casei Naționale de Pensii, a adus lămuriri legate de a doua recalcularea pensiilor. Ce reprezintă aceasta?

Invitat în cadrul unei emisiuni, președintele CNPP, Daniel Baciu a ținut să aducă lămuriri legate de a doua recalculare a pensiilor, dar și despre persoanele care vor avea creșteri de până la 90%. Mai exact peste 3 milioane de pensionari urmează să primească bani în plus după recalculare.

Ce reprezintă a doua recalculare a pensiilor?

Daniel Baciu, președintele CNPP, a vorbit în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 CNN, că a doua recalculare a pensiilor îi vizează doar pe aceia care au lucrat în acele sectoare de activitate unde au

primit sporuri cu caracter nepermanent și care, în prezent, nu sunt luate în calcul la pensie.

Astfel, Daniel Baciu a ținut să lămurească că: „În etapa I beneficiază toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate. Dintre aceștia, peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase. Aici mă refer la punctele de stabilitate, care este o noutate în această nouă lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate.

Așadar, în etapa I vor intra absolut toate pensiile din sistemul public aflate în plată. Pentru etapa II, vorbim numai despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care, în momentul de față nu sunt luate în calcul la pensie. Acest lucru se va întâmpla, avem termen 6 luni, de la 1 septembrie, când intră legea în vigoare, ca noi să le calculăm din oficiu. Este vorba despre acordul global, care este cel mai mare spor, aici se vor vedea cele mai mari creșteri.
Avem termen până în februarie 2025 să recalculăm toate aceste pensii, noi îi spunem a doua mică recalculare. Prima recalculare vizează absolut toți pensionarii, iar de a doua beneficiază doar acei pensionari care au lucrat în acele sectoare de activitate care au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii, acordate în mod sporadic”.

Totuși, în această etapă creșterile nu vor fi atât de mari, în comparație cu prima recalculare unde sunt acordate punctele de stabilitate acelor pensionari care realizează venituri mai mari de25 de ani.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Adriana Simionescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, între ea și soțul ei! Tânăra a făcut declarații, după ce s-a spus că ei s-ar fi despărțit. „Toată lumea se ceartă”

Citește și: Peste 1 milion de pensionari nu vor avea parte de o creștere a pensiilor. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul

Liderul CNPP a mai precizat că: „ Aceste adeverințe le primim în mod frecvent la ghișeele caselor teritoriale de pensii. E acest termen de șase luni, pe care le recalculăm din oficiu și primesc drepturile legale care li se cuvin pentru aceste sporuri, începând cu data de 1 septembrie, însă nu există un termen anume. Ei pot veni oricând la ghișeele caselor teritoriale de pensii să depună aceste adeverințe cu aceste sporuri.

Acolo unde angajatorii sunt în activitate și funcționează, chiar dacă foștii angajați sunt pensionari și nu mai fac parte din salariați, angajatorii sunt obligați, conform Codului Muncii, să elibereze aceste adeverințe pentru foștii salariați”.

Probleme pentru pensionarii care au lucrat până în anul 2021

De asemenea, Daniel Baciu a anunțat că au existat unele probleme în ceea ce privește tarifele în cazul p ensionarilor care au lucrat până în 2001 și care trebuie să prezinte aceste documente. Mai exact, pensionarilor le-a fost cerută suma de 6.000 de lei de către casele care se ocupă de arhivarea documentelor.

Citește și: Aceasta este ordinea în care vor fi trimise deciziile de recalculare!

„Acei angajatori care nu mai sunt în activitate, acolo arhivele au fost preluate de acei operatori privați și acolo sunt probleme și am avut și noi sesizări din partea pensionarilor. A fost o anchetă în curs din partea Oficiului Concurenței. A fost sesizat de către Ministerul Muncii, unde sunt niște tarife mari, nejustificate, pensionarii nu-și permit să plătească asemenea sume. Organele abilitate ale statului ar trebui să ia măsurile legale care se impun, pentru că nu e normal ca acești operatori să practice asemenea tarife”, a mai anunțat Baciu.