Ce reprezintă culorile mărțișorulului în tradiția românească: Este considerat de specialiștii etnografi ca fiind esența tradiției

Autor: Cristina Mocanu

Pe 1 martie românii sărbătoresc venirea primăverii

Sursa: freepik.com

Pe 1 martie românii sărbătoresc venirea primăverii, iar băieții le oferă câte un mărțișor fetelor. Care este simbolistica acestuia?

În peisajul tradițional românesc, semnalul primăverii este anunțat de prezența mărțișorului. Această tradiție veche, caracterizată de șnurul alb și roșu, reprezintă o îmbinare subtilă de semnificații și ritualuri ancestrale.

Ce reprezintă culorile mărțișorului?

În România, primăvara este întâmpinată cu o tradiție veche de sute de ani- mărțișorul. Această mică insignă, alcătuită dintr-un șnur alb și roșu, însoțită sau nu de diverse obiecte, reprezintă mai mult decât un simplu simbol al sosirii primăverii.

Este un veritabil amestec de semnificații, tradiții și credințe transmise din generație în generație.

Originea mărțișorului poate fi urmărită în miturile și tradițiile străvechi ale popoarelor din sud-estul Europei. Se spune că acest simbol provine din vremuri îndepărtate, fiind utilizat pentru a marca renașterea naturii și venirea primăverii. În timp, mărțișorul a evoluat, devenind nu doar un simbol al renașterii, ci și unul al iubirii, al prieteniei și al solidarității.

Mărțișorul autentic, cel alcătuit dintr-un șnur alb și roșu, fără obiecte atașate, este considerat de specialiștii etnografi ca fiind esența tradiției. Acest șnur reprezintă jocul anotimpurilor: albul simbolizează iarna, în timp ce roșul aduce în prim-plan vara. Culoarea roșie, în credința populară, are puterea de a proteja de rele și de a exprima iubirea. Albul, la rândul său, semnifică puritatea și energia.

Citește și: Cele mai frumoase 30 mesaje de 1 Martie 2024

Care este legenda mărțișorului și care este simbolistica acestuia în tradiția românească?

Legendele populare românești atribuie o origine interesantă mărțișorului. Se spune că Baba Dochia, un personaj din mitologia populară românească, ar fi tors firul alb și roșu în timp ce urca cu oile la munte. Acest act de tors al firului este echivalat cu torsul firului vieții pentru un nou an care debutează odată cu primăvara.

Astfel, mărțișorul devine nu doar un simbol al primăverii, ci și al ciclului continuu al vieții.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe lângă semnificațiile legate de ciclul anotimpurilor și tradițiile străvechi, mărțișorul poartă și o încărcătură simbolică legată de noroc și protecție.

Este considerat un talisman care apără de boli și deochi și aduce noroc în dragoste și prosperitate materială. De-a lungul timpului, mărțișorul a fost asociat cu diverse obiecte, de la monede de aur și argint la bijuterii din argint sau mărțișoare din lemn și cânepă.

Trifoiul, în special, are o semnificație aparte în tradiția mărțișorului. Acest simbol asociat cu speranța, norocul și prosperitatea este adesea întâlnit în mărțișoarele tradiționale.

În mitologia populară, trifoiul era considerat un simbol al puterii și al vieții eterne, protejând oamenii și animalele de forțele răului și aducând fertilitate pământului.

Citește și: Ce semnificație are Mărțișorul

O altă legendă populară asociată cu mărțișorul este cea a Babei Dochia. Conform acestei legende, Bătrâna Dochia a trăit într-un sat din munți și a murit într-o zi de iarnă, surprinsă de ger și ninsori. Legenda lui Baba Dochia este adesea invocată pentru a simboliza trecerea de la un an la altul și ciclul vieții și al morții.

Într-un context modern, tradiția mărțișorului continuă să fie sărbătorită în întreaga țară. Pe 1 martie, oamenii își împart mărțișoare între prieteni, familie și colegi, exprimând astfel afecțiunea și respectul reciproc. Mărțișoarele, fie ele tradiționale sau personalizate, rămân un simbol important al culturii și tradițiilor românești, aducând bucurie și speranță în sufletele celor care le poartă.