Ce reprezintă pachetul „Fit for 55"? Directiva Comisiei Europene se aplică mașinilor cu o vechime de peste 15 ani

Autor: Bianca Vidoi

Ce reprezintă pachetul „Fit for 55"

Sursa: Unsplash

Pachetul „Fit for 55" inițiat de către Directiva Comisiei Europene nu a fost înțeles corespunzător în mediul online, motiv pentru românii lămuriri.

Pachetul „Fit for 55" inițiat de către Directiva Comisiei Europene a atras asupra sa mai multe perspective diferite ce au fost discutate în mediul online, însă nu toate informațiile ce au fost transmise sunt corecte, motiv pentru care românii nu au înțeles cu exactitate ce reprezintă acest pachet și cum îi ajută.

Ce reprezintă pachetul „Fit for 55"

Pachetul „Fit for 55” atrage atenția asupra autovehiculelor ce sunt scoate din funcțiune de către proprietari din cauza defecțiunilor pe care acestea le au sau a altor probleme.

Acest pachet face parte dintr-o serie de modificări pe care Uniunea Europeană le pregătește pentru statele membre, astfel încât Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic. Acest scop trebuie să fie atins până în anul 2050, iar până în anul 2030 este promisă reducerea emisiilor cu cel puțin 55%.

Se dorește ca în timp, prin intermediul acestui pachet, mașinile cu o vechime de 15 ani să fie eliminate din circulație prin casare.

Astfel, proprietarul ce decide să scoată din uz autovehiculul pe care îl deține trebuie să îl predea „la o unitate de tratare autorizată sau, în cazurile menționate la articolul 23 alineatul (4), la un punct de colectare, fără întârzieri nejustificate, după ce primește informația că vehiculul îndeplinește oricare dintre criteriile de ireparabilitate prevăzute în partea A punctele 1 și 2 din anexa I” sau să prezinte un certificat de distrugere autorității de înmatriculare relevante.

Citește și: Imagini incredibile cu o mașină care intră în viteză într-un restaurant din Cluj! „I s-a făcut foame șoferului”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este foarte important de știut că proprietarul autovehiculului în cauză alege care este variante pe care o alege. Prin intermediul pachetului „Fit for 55”, se va reglementa mai bine „modul în care aruncăm vehiculele atunci când acestea sunt scoase din funcțiune pentru a le îmbunătăți colectarea, tratarea și reciclarea”, a Adalbert Jahnz, potrivit antena3.ro.

Șoferii sunt încurajați să ia în calcul schimbări care să îi ajute pe termen lung la reducerea emisiilor, astfel o variantă foarte bună pentru cei ce își doresc să facă o schimbare o reprezintă achiziționarea unor mașini mai puțin poluante

sau utilizarea transportului public.

Manevre interzise pe autostradă

Românii ce își doresc să circule cât mai rapid dintr-un punct în altul al țării vor alege adesea un traseu care să aibă autostradă, astfel încât timpul petrecut în mașină să fie unul cât mai redus. Deși autostrăzile sunt tot mai circulate, nu toți șoferii știu care sunt manevrele interzise, ce le pot aduce sancțiuni sau chiar amenzi, potrivit Codului Rutier.

În cazul în care ești înscris la o școală de șoferi, dar nu ai permisul încă, atunci nu ai voie să mergi pe autostradă, ceea ce include și persoanele ce nu dețin permis complet pentru categoria de vehicul pe care o conduc. În cazul în care vehiculul pe care îl conduci sau tractorul nu poate menține o viteză de cel puțin 50 km pe oră, atunci este interzis să mergi pe autostradă.

În aceeași categorie intră și persoanele ce dețin un vehicul cu un motor ce are o capacitate a motorului de 50 cmc sau mai puțin, în cazul în care motorul merge pe combustie. Șoferii ce nu au anvelopele umflate la vehicul nu pot merge pe autostradă, potrivit playtech.ro