Ce restricții ar putea să dispară în luna martie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vești bune pentru români: „Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 02 nov 2022, 01:15

La finalul lunii martie, autoritățile iau în calcul relaxarea restricțiilor 

Sursa: PixaBay

O serie de restricții ar putea să dispară în luna martie 2022. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că autoritățile iau în calcul relaxarea măsurilor, asta dacă o va permite și contextul epidemiologic.

În mai multe țări europene a început deja relaxarea măsurilor impuse pe timpul pandemiei de coronavirus, astfel că și România se gândește să renunțe la mare parte din restricții începând din luna martie 2022. Ce precizări a făcut Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în legătură cu acest subiect?

Relaxarea restricțiilor în martie 2022. Ce se va întâmpla cu starea de alertă?

În România, starea de alertă a fost prelungită de mai multe ori pe durata pandemiei de coronavirus, tocmai pentru ca autoritățile să țină sub control această criză medicală.

Potrivit informațiilor comunicate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la finalul lunii martie autoritățile ar putea decide să renunțe la prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și să relaxeze mare parte din restricțiile impuse anterior. 

Deși la momentul actual nu a enumerat ce restricții vor dispărea la finalul lunii martie, Alexandru Rafila a precizat că va fi luată în calcul relaxarea măsurilor care afectează viața economică și socială, dorind o revenire la normalitate.  

Alexandrul Rafila a subliniat că, la momentul actual, oamenii trebuie să fie în continuare responsabili, având în vedere că România a raportat peste 40,000 de cazuri noi de coronavirus, ceea ce înseamnă că există un risc ridicat de transmitere a virusului.

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă.

Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente. Vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja, modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care întotdeauna este surprinzătoare.
Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut. Cred că toată lumea poate să se gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne întoarcem la normal. Dar faptul că discutăm în acest moment de o situaţie care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, nu ştiu, peste 2 luni de zile, cred că este un element şi psihologic care va determina
lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, şi să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate. Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor şi trebuie să lucrăm pentru asta. Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc trebuie să se vaccineze, să sperăm că şi producătorii îşi vor adapta vaccinul variantelor circulante şi nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiaşi vaccin”,
a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În ceea ce privește relaxarea restricțiilor, chiar dacă s-a vehiculat că acest lucru s-ar putea întâmpla la finalul lunii martie, ministrul Sănătății este de părere că totul trebuie să se întâmple treptat. Cât despre purtarea măștii de protecție, ministrul Sănătății a precizat că ar trebui să fie printre ultimele măsuri la care să se renunțe. 

Citeste si: Care este diferența dintre măștile FFP2 și măștile de protecție clasice? Medicul Mihail Pautov a explicat de ce sunt mai eficiente

Relaxarea măsurilor, imediat după vârful valului 5 al pandemiei de coronavirus

Autoritățile iau în calcul relaxarea măsurilor în luna martie 2022 și asta pentru că, potrivit estimărilor, vârful valului 5 al pandemiei de coronavirus se va produce la jumătatea lunii februarie. Specialiștii consideră că până la 10-15 februarie 2022, numărul cazurilor noi de coronavirus va mai continua să crească, urmând ca apoi să scadă. 

„Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea. Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta”, a precizat ministrul sănătății.

Citeste si: Simptomul neobișnuit al Omicron: Ce se întâmplă cu pielea ta dacă ești infectat!