Ce restricții se vor ridica odată cu eliminarea stării de alertă. Lista relaxărilor

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 04 dec 2022, 10:55

Ce restricții se vor ridica odată cu eliminarea stării de alertă. Lista relaxărilor

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în conferința de presă de vineri, 4 martie, că starea de alertă se va încheia din data 8 martie 2022. Totodată, se vor ridica mai multe măsuri restrictive. Ce restricții vor fi eliminate de săptămâna viitoare?

La aproape doi ani de la debutul pandemiei de coronavirus, președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de alertă se va încheia, începând de săptămâna viitoare. Odată cu eliminarea stării de alertă, o parte dintre restricțiile implementate pe perioada pandemiei vor fi ridicate. Lista măsurilor care ar putea fi ridicate de săptămâna viitoare:

Ce restricții se vor ridica odată cu eliminarea stării de alertă

Starea de urgență a fost implementată pe teritoriul României pe 16 martie 2020, pe fondul declanșării pandemiei de coronavirus, iar după două luni s-a făcut trecerea la starea de alertă, care a persistat până în prezent. Odată cu această decizie vor fi ridicate mai multe restricții care au fost aplicate în toată această perioadă.

Măsurile care vor fi eliminate după renunțarea la starea de alertă:

Citeste si: Adio, mască de protecție în aer liber! Restricțiile care ar urma să fie ridicate în următoarea perioadă

-actele personale expirate pe perioada stării de alertă se mai pot folosi doar până în iunie;

-după 30 de zile de la terminarea stării de alertă, procesele civile și penale se vor desfășura din nou după regulile obișnuite;

-dispare interdicția de debranșare de la apă, canal și salubritate;

-liberele de care beneficiază părinții copiilor de până la 12 ani atunci când se suspendă cursurile se mai acordă până la sfârșitul anului școlar 2021-2022 (luna iunie), în cazul în care autoritățile nu modifică până atunci cadrul legal aferent;

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

-consultațiile medicale pentru cei bolnavi de COVID-19 nu se mai acordă și celor neasigurați de la sfârșitul lunii martie;

-medicii de medicină generală și cei cu specialități clinice și paraclinice nu mai pot oferi asistență medicală în afara specialității pe care o deţin persoanelor diagnosticate cu COVID-19.

Momentan, masca de protecție este obligatorie în spațiile deschise și închise, însă se propune eliminarea ei în aer liber.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este cel care a venit cu această propunere. Decizia urmează să fie luată în ședința care va avea loc săptămâna viitoare. 

Citeste si: Klaus Iohannis, anunțul momentului! Renunțăm la starea de alertă din 8 martie