Ce restricţii vor fi de Crăciun și Revelion 2021? Raed Arafat a făcut anunțul

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 29 aug 2022, 02:20

Ce restricţii vor fi de Crăciun și Revelion?  

Sursa: PixaBay

Cum vor sărbători românii Crăciunul și Revelionul? Raed Arafat a precizat când vor fi anunțate restricțiile pentru perioada sărbătorilor de iarnă 2021.

UPDATE: Noi hotarari au fost luate de CNSU, in sedinta din 7 decembrie: 

eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
- creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05:00-22:00;
- eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
- eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021

și 31.12.2021 – 01.01.2022;
- permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
- permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
- permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
 

Citeste mai multe aici: Relaxări de Sărbători 2021. Interdicțiile de circulație sunt eliminate și masca nu mai este obligatorie pe stradă. Se poate intra in magazin cu test negativ

Sărbătorile de iarnă din acest an sunt în continuare sub semnul întrebării. Deși numărul cazurilor noi de coronavirus este în scădere, autoritățile încă nu se pot pronunța cu privire la restricțiile care vor fi impuse de Crăciun și Revelion 2021.

Ce anunț a făcut Raed Arafat, șeful DSU?

Ce restricţii vor fi de Crăciun și Revelion 2021?

2021 este al doilea an consecutiv în care românii își petrec sărbătorile de iarnă respectând regulile impuse de autorități. La momentul actual, reprezentanții autorităților nu au comunicat restricțiile care vor fi în vigoare de Crăciun și Revelion, având în vedere că măsurile vor fi impuse în funcție de contextul epidemiologic.

Raed Arafat, șeful DSU, a precizat că este prea devreme pentru a se pronunța în legătură cu acest subiect și că, cel mai probabil, o decizie finală va fi luată în perioada 10-15 decembrie 2021. Cu toate acestea, Raed Arafat a ținut să sublinieze că în continuare este important ca românii să respecte regulile de igienă, iar dacă numărul cazurilor noi va continua să scadă, restricțiile ar putea fi relaxate în preajma sărbătorilor de iarnă.

"Depinde cum evoluăm. Dacă continuă să scadă, dacă rămânem stabili, vor fi minime măsuri sanitare de sănătate publică care vor trebui să fie implementate. Nu pot să vă spun despre activităţi la acest moment, ce activităţi pot să fie restricţionate sau nu, dar clar totul depinde de modul în care evoluează. Încă este foarte devreme. Cred că va trebui să fie analizat cel puţin undeva prin 10-15 decembrie să vedem care este situaţia.

Speranţa noastră este ca oamenii să poată să îşi petreacă în condiţii de respectare a unor măsuri de sănătate publică, să petreacă cât mai aproape de normal, dar acest lucru nu poate fi confirmat la acest moment", a spus Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Citeste si: Raed Arafat, avertisment despre mutaţia Omicron: "Tulpina va ajunge peste tot, nimeni nu va putea să o oprească"

Știrea inițială:

Anul acesta, la fel ca anul 2021, este posibil ca bucuria românilor de sărbători să rămână în casă. Asta înseamnă că sărbătorile de iarnă vor fi celebrate cu restricții, fiind în vigoare aceleași reguli ca până acum, iar cea mai importantă în acest sens fiind circulația pe timpul nopții.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Când trebuie să faci doza a treia de vaccin anti-COVID-19, în funcție de tipul vaccinului pe care l-ai făcut   

Valul patru al pandemiei de coronavirus și-a făcut simțită prezența în România în urmă cu câteva săptămâni. De atunci, zilnic sunt raportate zeci de mii de cazuri de infectări cu virusul SARS-coV-2 și sute de decese. 

Ministrul interimar al Sănătății a răspuns la întrebările care zac pe buzele cetățenilor: „ Ce vom face de Crăciun? Vom petrece Revelionul acasă sau nu? Vor mai continua restricţii sau nu?”

„Cum vom avea sărbători… depinde, în primul rând, de noi” ,a răspuns ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. 

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, spune că situația lunii decembrie se află în mâinile noastre. Totul depinde de cum se raportează oamenii la restricțiile în vigoare.

„Cum vom avea sărbători… depinde, în primul rând, de noi, de noi toţi, de fiecare individ. Aici nu există atitudinea în care unii spun eu sunt doar unul singur. Responsabilitatea fiecărui individ poate să îmbunătăţească această perspectivă sau să agraveze printr-o atitudine care duce la creşterea infectării”, a declarat Cseke Atilla la Antena 3.

Cseke Attila, Ministrul Sănătății, a explicat că în momentul de față nu a fost luată nicio decizie finală. Totul depinde de români, dacă vor respecta regulile și se vor vaccina împotriva coronavirusului.

„Infecţia asta nu circulă în societate, circulă în persoane, e între persoane. Deci, fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă. Sigur mai sunt două luni, dar nu vor fi zile uşoare, nici săptămâna aceasta, nici săptămânile următoare. Categoric, toţi ne dorim să avem sărbători liniştite şi în familie. Nu avem o prognoză până în decembrie. Oricum, prognozele trebuie privite cu un anumit echilibru”, a spus Cseke Attila.

Când se va termina pandemia de coronavirus?

Raed Arafat a dezvăluit că la finalul lunii noiembrie este posibil ca lucrurile să se domolească. Așadar, din luna decembrie numărul cazurilor, deceselor și al celor internați în spitale ar putea să scadă. 

”Va mai dura. Când ajungem la un platou, nu vom ajunge să avem o scădere rapidă. O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creştere.

Şi dacă ţine platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă şi cu ce viteză? Clar că măsurile cu masca, mai ales şi celelalte poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta să scadă cu câte 1.000. S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă.

Depinde foarte mult de noi, din nou. Cu cât se vaccinează mai mult, cu atât şansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare.  (…) Mijlocul săptămânii viitoare, miercuri – joi, ne vom da seama care sunt creşterile, dar şi duminică. Noi comparăm şi zilele. Duminică la o duminică, luni la o zi de luni şi vedem dacă sunt creşteri şi încă eram pe creştere”,   a explicat șeful DSU.