Restricțiile impuse de autorități au dus la suspendarea activității în mai multe sectoare, astfel că, inevitabil, economia a fost puternic afectată.
Nu doar România întâmpină dificultăți, ci există probleme financiare la nivel mondial, majoritatea țărilor căutând soluții pentru repornirea economiei după criza coronavirusului.
Ce rezervă financiară are România? Ministrul Finanțelor a făcut anunțul: "Ne ajunge pentru..."
Cu foarte multe firme în șomaj tehnic, mulți s-au întrebat cum va funcționa România din punct de vedere economic în perioada următoare.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a dat asigurări că rezerva financiară a României permite realizarea plăților pentru încă 4-5 luni de zile, astfel că, în momentul de față, autoritățile nu iau în calcul ipoteza unui acord cu Fondul Monetar Internaţional.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citeste si: Anuntul facut de Alexandru Rafila: ce se va intampla in Romania in luna mai
"În acest moment nu discutăm despre aşa ceva (un acord cu FMI, n.r.). Avem acel buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuăm să ne finanţăm din piaţă, şi astăzi ne-am finanţat din piaţă, când găsim condiţii bune ne finanţăm, ca să facem aceste plăţi. Păstrăm buffer-ul pentru momente dificile, acordurile cu instituţii internaţionale sunt pe ultimul loc, dacă ajungem acolo. Buffer-ul ne ajunge peste 4 luni, 4-5 luni de zile, chiar mai mult, dar nu pot să dau cifrele exacte, pentru că sunt negocieri cu pieţele.
În fiecare zi avem o provocare şi provocarea cea mai mare pentru Ministerul Finanţelor Publice nu o reprezintă să creştem cheltuieli, pentru că a creşte cheltuieli este uşor şi o pot face toţi. Să finanţezi aceste cheltuieli este dificil, dar nu vor exista probleme la plata la timp a pensiilor, a salariilor, a şomajului tehnic şi a altor facturi ale MFP.(...) Este important ca doctorii să ştie, poliţiştii să ştie, toţi cei care sunt astăzi în aparatul administrativ să ştie că salariul le vine la timp, oamenii care sunt astăzi în prima linie să nu aibă această grijă, să ştie că nu au această problemă. În prima linie este tot aparatul administrativ. Astăzi lupta cu criza se duce cu aparatul administrativ, care bineînţeles că nu este cel mai eficient, dar lucrăm cu aparatul administrativ, tot aparatul administrativ este în prima linie în această luptă cu criza.", a spus Florin Cîțu la digi24, potrivit agerpres.ro.
Citeste si: Ministrul Educaţiei: Ordinul referitor la programa pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat a fost semnat