Ce riscă minorii care consumă substanțe interzise? Anunțul de ultimă oră a fost făcut de Ministrul de Interne

Author: Diana Bostan
Actualizat: 11 sep 2023, 21:51

Consumul de droguri în școli

Sursa: Arhivă

Un nou proiect de lege se află în dezbatere după ce șoferii drogați au făcut ravagii pe șoselele din România. Ce riscă minorii care consumă substanțe interzise?

Minorii care consumă substanțe interzise ar putea să nu mai ia permisul la vârsta de 18 ani. Anunțul a fost făcut de Ministrul de Interne.

Minorii care consumă droguri ar putea să nu mai ia permisul la vârsta de 18 ani

Statul român declară război drogurilor, care, din nefericire, sunt consumate de tineri încă de la o vârstă fragedă, chiar și în școli.

Ministrul de Interne a decis ca elevii care prezintă un comportament suspect în timpul orelor să fie testați cu privire la consumul de substanțe interzise.

Subiectul consumului de droguri în școli și de către elevi a fost discutat și-n cadrul ceremoniilor de deschidere a noului an școlar. Marcel Ciolacu vrea cu orice preț să stopeze consumul de droguri, răspândit și-n rândul minorilor, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, premierul a vorbit și despre un proiect de lege în acest sens.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia deschiderii noului an şcolar: „Susțin și mărirea de salarii din ianuarie 2024 și mă voi asigura că ele se vor implementa”

" Este pentru prima dată în România când se vorbește la modul serios despre ce trebuie să facem cu fenomenul traficului și consumului de droguri. Niciodată nu a mai fost o discuție amplă, succesivă, cu mesaje clare de la cel mai înalt nivel. 

Din punctul meu de vedere, nu poți să vii cu niște reguli definitive, trebuie să ținem cont și de Constituție. Trebuie să facem altfel.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: „Sunt demodat, vreau reintroducerea obligatorie a uniformei școlare” Dan Negru, mesaj cu ocazia primei zile de școală

Dacă în timpul școlii sau până șa 18 ani ești în baza de date la DIICOT ca și consumator să extindem acest termen cu 15 ani. Astfel nu vor mai consuma droguri.  Cel puțin în cazul băieților, aceștia la 18 ani vor carnetul de conducere. Este o dorință a copiilor de a avea permis la 18 ani.  Dacă te prinde până la 18 ani cu droguri, să ai dreptul la carnet peste încă 15 ani.

Să vedeți cum o să fie o eradicare a fenomenului", a declarat Adrian Cuculis.

Elevii vor fi testați pentru consumul de droguri în noul an școlar

Noul an școlar vine cu noutăți, iar Ministrul de Interne a anunțat faptul că elevii vor putea fi testați pentru consumul de droguri, de către personalul medical din fiecare școală.

Citește și: Ies la lumină detalii tulburătoare despre accidentul de la 2 Mai! „Poliţia nici măcar nu ne-a anunţat că fiica noastră a murit, ne-au anunţat de la pompe funebre”

Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenței şi bulling-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenționăm să constituim grupuri de acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ, formate din reprezentanți ai Ministerului de Interne, ai unității de învățământ, precum şi asociații de părinti şi elevi ”, a spus Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.