Ce riscă părinții care nu vor să semneze contractul educațional. Amenzile sunt usturătoare

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 13 sep 2024, 16:54

Contractul educațional a devenit un subiect intens dezbătut în ședințele cu părinții, care au loc în această perioadă în școli

Sursa: PixaBay

Un nou an școlar a început, iar odată cu acesta, a fost introdus un contract educațional care a stârnit numeroase controverse în rândul părinților. Acest document, obligatoriu pentru părinții copiilor care încep clasa pregătitoare, intră la gimnaziu sau liceu, prevede sancțiuni severe pentru cei care refuză să-l semneze. Amenzile pot ajunge până la 5.000 de lei, iar consecințele nu se opresc aici: părinții care refuză să semneze riscă și muncă în folosul comunității, conform Codului Penal.

Contractul educațional a devenit un subiect intens dezbătut în ședințele cu părinții, care au loc în această perioadă în școli. Învățătorii și directorii le solicită părinților să semneze acest document care detaliază drepturile și responsabilitățile tuturor părților implicate în educația copilului: elevii, părinții și școala.

Citește și: A început anul școlar 2024-2025: Ce reguli noi au fost introduse? Elevii nu vor mai avea voie să intre cu telefoanele mobile în școală

Ce prevede contractul educațional?

Documentul subliniază o serie de obligații esențiale pentru elevi și părinți, printre care:

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

  • Obligațiile elevilor: Aceștia trebuie să se pregătească temeinic pentru fiecare disciplină, să participe la cursuri și să adopte un comportament civilizat, păstrând o ținută decentă. De asemenea, elevii nu au voie să distrugă bunurile școlii și sunt obligați să se abțină de la consumul sau comercializarea de băuturi alcoolice, substanțe etnobotanice sau obiecte periculoase, cum ar fi petardele și armele.

  • Obligațiile părinților: Părinții sunt obligați să asigure prezența la școală a copiilor, să participe la ședințele cu părinții (fizic sau online) și să răspundă pentru orice pagube provocate de copii asupra bunurilor școlare.

Amenzile ajung la 5.000 de lei

Principala nemulțumire a părinților provine din prevederea referitoare la sancțiuni. Refuzul de a semna acest contract poate atrage amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, o măsură considerată de mulți ca fiind excesivă. În plus, Codul Penal prevede chiar posibilitatea de a impune muncă în folosul comunității pentru părinții care refuză să semneze documentul.

Citește și: EXCLUSIV| Irina Petrea, despre cum recunoști un copil agresor și măsurile de prevenție a bullying-ului în școli! Tipurile de persoane de care ar trebui să-ți ferești copilul

Această măsură a creat o dezbatere intensă în spațiul public, mulți părinți simțindu-se constrânși de aceste amenințări financiare și legale. 

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.