Ce riscă pensionarii care au trecut de 2.000 de lei! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat

Autor: Diana Ghita

Pensionarii care primesc pensii de peste 2.000 de lei ar putea fi dezavantajați

Sursa: Unsplash

Românii ale căror pensii au trecut de pragul de 2.000 de lei în urma recalculării ar putea să se confrunte cu o serie de riscuri financiare, odată cu impozitarea veniturilor lor.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei sunt scutite de impozit, însă, pentru orice sumă care depășește acest prag, se aplică un impozit de 10%. Această schimbare poate avea un impact semnificativ asupra veniturilor nete ale pensionarilor, mai ales pentru cei care se apropie de acest prag și pentru care fiecare leu contează în bugetul lunar.

La ce alt risc sunt expuși pensionarii care au trecut de 2.000 de lei

Odată ce pensia depășește acest prag, beneficiarii nu doar că vor fi impozitați pentru suma care depășește 2.000 de lei, dar există și riscul de a pierde accesul la tichetele sociale pentru alimente, un ajutor esențial pentru mulți pensionari. Aceste tichete sunt acordate exclusiv celor cu pensii sub 2.000 de lei, astfel că orice creștere a pensiei care împinge venitul total peste acest prag ar putea însemna pierderea acestui sprijin.

Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut aceste riscuri și a solicitat o analiză detaliată din partea Ministerului de Finanțe pentru a evalua dacă este necesară ajustarea pragului de impozitare. Această inițiativă urmărește să protejeze pensionarii de eventualele pierderi financiare cauzate de recalcularea pensiilor și să asigure că cei afectați nu vor fi dezavantajați.

Citește și: Când intră pensiile recalculate pe card în luna septembrie? S-a anunțat data la care vor începe să fie virate noile sume

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

„I-am cerut ministrului Finanţelor să îmi facă o simulare ca să vedem exact câte persoane intră în această zonă, astfel încât să nu piardă oamenii în loc să câştige. (…) O să vină ministrul Finanţelor pe aceste praguri. Cu întreaga analiză o să vină ministrul Finanţelor astfel încât nimeni să nu piardă niciun ban nici prin impozitare, nici prin renunţare la vouchere (voucherele sociale pentru alimente care sunt acordate pensionarilor – n.r.)”, 

a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ce se întâmplă cu românii care au pensii sub 2.000 de lei

Pe lângă această inițiativă, premierul a subliniat că sprijinul pentru pensionarii cu venituri mici, sub 2.000 de lei, va continua, la fel și ajutorul pentru persoanele cu dizabilități. Acest angajament vine să asigure că, în ciuda recalculărilor și ajustărilor legislative, cei mai vulnerabili dintre pensionari nu vor fi lăsați fără sprijinul de care depind în viața de zi cu zi.

Citește și: Recalcularea pensiilor. O pensionară este revoltată că a primit cu 500 de lei mai puțin: „Ce lege e asta? Să mă furați în halul ăsta?” 11.000 de plângeri au avut loc în doar o săptămână

„Le acordăm cu o nouă tranșă de 250 de lei, pentru produse alimentare și mese calde. Peste 2,5 milioane de persoane vor încasa bani în august, așa că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene primește în plus astăzi aproape 650 de milioane de lei”,  a

mai spus Marcel Ciolacu.