Situațiile în care românii nu beneficiază de noua plafonare a prețului la energie. Cine va plăti facturi uriașe, de la 1 ianuarie

Author: Cristina Mocanu

Proprietarii care dețin mai multe case, vor fi nevoiți ca, de la 1 ianuarie, să plătească mai mult la energia electrică și la gaze.

Sursa: https://pixabay.com/

Propietarii care au mai multe case vor plăti mai mult la gaze și energie.

Proprietarii care dețin mai multe case, vor fi nevoiți ca, de la 1 ianuarie, să plătească mai mult la energia electrică și la gaze.

Facturi mai mari la energie și gaze pentru românii care au mai multe case

Unii consumatori de energie din România nu vor putea beneficia de noua plafonare a prețului la gaze și electricitate începând cu 1 ianuarie 2023, din cauză că nu au contractul pe numele lor.

Ordonanța de Urgență  prevede că persoanele care dețin mai multe locuințe vor fi nevoite să aleagă o singură casă pentru plafonarea la electricitate și gaze.

Această lege aduce o nouă construcție a modului în care se aplică plafonarea prețului la consumatorii casnici.

Modificarea legii este reprezentată de faptul că plafonarea prețului se va aplica doar la locuința de reședință/domiciliul al titularului de contract.

Citește și: Facturile la energie electrică se modifică. Plata în rate a facturilor, printre schimbările propuse de ANRE

Unii consumatori de energie din România nu vor putea beneficia de noua plafonare a prețului la gaze și electricitate începând cu 1 ianuarie 2023, din cauză că nu au contractul pe numele lor.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Ce prevede Ordonanța de Urgență

Consumatorii casnici ar urma să achite un preț plafonat cu TVA inclus

* la gaze de 0,31 lei/kWh,

* la energie electrică în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat anul acesta:

- 0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)

- 0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere, pentru- întreg consumul realizat;- 0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat;

* 0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

* 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la nivelul prețului din contract sau a prețului mediu de achiziție a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022),

* 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de al data de 1 ianuarie 2023

* 1,3 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh de al data de 1 ianuarie 2023

* prețul din contract pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu.

Daniel Zamfir, președinte al Comisiei de industrie din Senat și membru al Comisiei de energie, a declarat că: „Toată discuția pe tema anumitor aspecte din ordonanță a fost făcută după adoptarea ei. Am concluzionat că ține de legislația secundară rezolvarea unor situații punctuale: chiriași, succesiuni și ce ați mai spus. ANRE este responsabil. Ei pot reglementa asta, prin ordin al președintelui”.

Senatorul liberal Toma Petcu a precizat că: „Există posibilitatea ca ANRE să realizeze ce ține de legislația primară. În schimb, dacă sunt probleme care țin de legislația primară, modificăm în Parlament, pentru că proiectul va veni aici”.

Citește și: Facturi și de 4 ori mai mari la gaze și electricitate pentru cei care nu au făcut succesiunea

Potrivit expertului în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: „Campionatul Mondial de Fotbal, Ziua Națională, Aderarea la Schengen etc., ne au făcut să uităm de problemele noastre zilnice. Unii consumatori își vor aminti că trebuiau să depună cereri la furnizori, la finele primăverii, când probabil va veni cu întârziere prima factură după noua lege de protejare a consumatorilor, și vor vedea că sunt puși să achite de până de 4 ori mai mult pentru utilități. Trist este, că acei consumatori care depind de aparate medicale, au cel puțin 3 copii etc., din nou pot ajunge în situația de a nu putea beneficia de avantajele conferite de lege”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea de plafonare a prețului la energie electrică, astfel că prețul maxim va fi de 1,3 lei/kWh pentru toți consumatorii, indiferent de nivelul de consum. De asemenea, legea a fost publicată în Monitorul Oficial, iar de la 1 ianuarie 2023 urmează să intre în vigoare.

Sursă: legislație.just.ro