În restaurantele și barurile din România, fiscalizarea bacșișului este obligatorie, ceea ce înseamnă că bacșișul trebuie inclus pe nota de plată. Ce riscă salariații care nu respectă legea în vigoare?
Legea bacșișului 2023. Ce riscă salariații care încasează bacșișul direct de la client?
Până acum, cei care mergeau la restaurant sau în barurile din România erau obișnuiți să lase bacșișul la final, după ce primeau nota de plată.
Salariații nu au dreptul să îi încurajeze pe clienți să le plătească direct bacșișul, fie că este vorba despre plata în numerar sau prin transfer bancar.
„O astfel de practică poate întruni conținutul constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, neputând fi excluse nici eventuale sancțiuni disciplinare sau acțiuni în regres din partea angajatorului. Amenda prevazută de Legea 376/2022 se aplică operatorului economic (nu este imputabilă angajaților), dar potențiale acțiuni în regres din partea angajatorului, împotriva angajaților, nu pot fi excluse, mai ales în condițiile existenței unei culpe a acestora din urmă. Angajații ar trebui să se asigure că respectă prevederile legale și că nu săvârșesc fapte pentru care le-ar putea fi atrasă răspunderea, respectiv să formuleze apărări, după caz”, a precizat Alexandra Pătrașcu, Managing Associate la o firmă de consultanță fiscală, potrivit avocatnet.ro.
Potrivit legii în vigoare, firmele care nu respectă regulile impuse de fiscalizarea bacșișului riscă amenzi cuprinse între 2,000 și 4,000 de lei. În cazul în care salariații nu respectă legea, angajatorul poate merge mai departe pentru a aplica sancțiuni disciplinare, ajungând să inițieze un proces în instanță.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Începând cu ianuarie 2023, bacșișul va fi impozitat. Cum vor fi afectați clienții restaurantelor
Ce presupune noua lege a bacșișului?
Legea bacșișului a intrat în vigoare din ianuarie 2023 și presupune ca în urma consumației, clienții să primească o notă de plată prevăzută cu un spațiu special în care pot trece dacă vor să lase bacșiș și suma pe care vor să o plătească în plus. Ulterior, angajații vor emite bonul fiscal.
Din 2023, bacșișul se poate oferi fie sub forma unui procent fix din valoarea consumației, fie sub forma unei sume exacte.
Plata se poate face atât cu numerar, cât și cu cardul bancar. De precizat că bacșișul este în continuare opțional și că un client poate decide să nu completeze spațiul liber lăsat pe nota de plată pentru bacșiș.Bacșișul este considerat venit din alte surse și se impozitează cu 10%, impozit care trebuie declarat lunar prin formularul 100. După reținerea impozitului, angajatorul împarte suma netă tuturor angajaților.
Citește și: Este oficial. Bacșișul va fi trecut pe nota de plată. Ce trebuie să știe românii care merg la restaurant