Ce riscă șoferii care nu au Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) atunci când conduc. Amenzile sunt usturătoare!

Author: Laura Macovei
Actualizat: 11 mar 2024, 14:05

Ce riscă șoferii care nu au Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). Amenzile sunt usturătoare!

Sursa: Pexels.com

Șoferii trebuie să aibă asupra lor mai multe documente esențiale, menite să ateste identitatea și legalitatea autovehiculului condus.

În timp ce șoferii se pregătesc pentru drumurile publice din România, aceștia trebuie să aibă în vedere anumite aspecte, cum ar fi documentele fără de care nu ar trebui să se urce la volan. 

Documentele fără de care șoferii nu pot circula

Printre aceste documente se numără permisul de conducere, cartea de identitate/pașaportul, certificatul de înmatriculare (talonul) și asigurarea auto obligatorie (RCA).

Conform prevederilor Codului Rutier, șoferii sunt obligați să aibă toate aceste acte asupra lor, în original, atunci când se urcă la volan. O excepție notabilă este reprezentată de asigurarea auto obligatorie (RCA), care poate fi prezentată și în format digital sau sub formă de copie. Neprezentarea sau refuzul de a furniza aceste documente pot atrage sancțiuni serioase.

Citește și: Apar noi reguli legate de polița RCA: Ce riscă șoferii care nu dețin o asigurare auto

De asemenea, participanții la trafic sunt obligați să furnizeze polițistului rutier și documentele referitoare la bunurile transportate în vehicul, precum și alte documente prevăzute de lege. Refuzul de a furniza aceste informații poate duce la consecințe legale.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce riscă șoferii care nu au Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). Amenzile sunt usturătoare!
[Sursa: pexels.com]

În ceea ce privește Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), eliberată de Registrul Auto Român (RAR), este un document esențial ce atestă omologarea mașinii, respectarea normelor de siguranță și conține date tehnice despre autovehicul. Deși nu este obligatoriu să o ai în mașină în timpul deplasărilor, pierderea acestui document necesită obținerea unui duplicat prin intermediul RAR.

Ce amenzi riscă șoferii care nu dispun de aceste documente

În ceea ce privește amenzile, conform Art. 35, alin. 2, din Codul Rutier, șoferii care nu au la ei talonul mașinii riscă între 6 și 8 puncte de amendă, ceea ce echivalează cu 1.320 de lei. Aceeași sancțiune se aplică și în cazul prezentării doar a unei copii a talonului sau a altor documente prevăzute de lege.

De menționat este faptul că în lipsa CIV, autovehiculul nu poate trece de Inspecția Tehnică Periodică (ITP), iar lipsa ITP valabil poate atrage sancțiuni considerabile, inclusiv suspendarea înmatriculării mașinii și amenzi totale între 4.785 de lei și 6.600 de lei. 

Citește și: Prețul carburanților pentru ziua de luni, 11 martie 2024: Cât costă un litru de benzină și motorină astăzi?

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la Art. 35, alin. (2) ”, se arată în Art. 101 (18), din aceeași lege a circulației.