Ce riscă șoferii care nu își curăță mașinile de zăpadă. Polițiștii pot aplica amenzi usturătoare

Author: Amalia Georgescu

Amenzi usturătoare pentru șoferii care circulă cu mașini care nu sunt curățate de zăpadă

Sursa: Pexels.com

Codul rutier prevede amenzi usturătoare pentru șoferii care circulă pe drumurile publice cu mașinile acoperite de zăpadă. Iată ce riscă șoferii care nu își curăță toate geamurile mașinii.

Pe timp de iarnă, șoferilor le revin o serie de obligații, acestea fiind menționate în Codul rutier. Astfel, pe lângă montarea anvelopelor de iarnă sau adaptarea vitezei la condițiile de drum, șoferii sunt obligați să își curețe mașinile de zăpadă. Ce amenzi riscă acei conducători auto care nu respectă legea? 

Amenzi pentru șoferii care nu își curăță zăpada de pe mașini. Ce prevede Codul rutier? 

În contextul în care iarna și-a intrat în drepturi, iar în majoritatea zonelor țării a nins, șoferii trebuie să țină cont de o serie de aspecte în momentul în care conduc pe drumurile publice din România. Mai exact, una dintre reguli spune că nu au voie să circule cu mașina acoperită de zăpadă, faptă care atrage după sine amenzi usturătoare.

„Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului reprezintă contravenție”, se arată în Codul rutier.

Practic, șoferii trebuie să își curețe bine mașinile de zăpadă înainte de a porni la drum, iar în caz contrar aceștia riscă să fie opriți în trafic de polițiști și amendați. Legea prevede ca această contravenție să fie încadrată în clasa a III-a de sancțiuni, ceea ce înseamnă de la șase la opt puncte de amendă. Practic, șoferii care încalcă legea riscă să primească amenzi cuprinse între 870-1.160

de lei, potrivit avocatnet.ro.

Șoferii care nu își curăță de zăpadă parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului au o vizibilitate mult mai redusă, ceea ce înseamnă că și riscul de accidente este mai mare, acesta fiind motivul pentru care pot fi opriți în trafic și amendați de polițiști.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Atunci când își curăță mașinile de zăpadă, șoferii trebuie să țină cont că au obligația de a menține curate și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare. Pot fi amendați și dacă se află la volanul unei mașini ale cărei plăcuțe de înmatriculare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare.

Citește și: Codul Rutier 2023: Lista afecțiunilor care te lasă fără permis. Dacă suferi de aceste boli vei fi declarat inapt la examenul medical!

Ce trebuie să facă șoferii atunci când sunt anunțate ninsori abundente? 

În situația în care sunt anunțate ninsori abundente sau viscol, iar călătoria nu poate fi amânată, șoferii trebuie să se asigure să au mașina pregătită pentru a circula în astfel de condiții meteorologice. Nu trebuie să le lipsească anvelopele de iarnă și nici luminile sau semnalizările corespunzătoare. Sunt amendați șoferii care circulă în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială cu mașini care nu au lumini sau semnalizare.

Cei care nu au anvelope de iarnă pot să primească amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. 

Citește și: Șoferii prinși băuți, drogați sau fără carnet la volan nu mai scapă de închisoare. Ce prevăd ultimele modificări propuse pentru Codul penal