Ce riscă soldații ucraineni din uzina Azovstal, capturați de Rusia. Autoritățile din Moscova cer să fie judecați pentru crime de război

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 25 feb 2023, 06:15

Ce riscă soldații ucraineni din uzina Azovstal

Sursa: Twitter Truha News

Ce riscă soldații ucraineni din uzina Azovstal care au fost capturați recent de Rusia. Ultimii apărători ai orașului Mariupol s-au predat rușilor săptămâna trecută, iar autoritățile de la Moscova cer ca aceștia să fie judecați pentru crime de război.

Ultimii apărători ai orașului Mariupol, luptătorii din regimentul Azov și soldați ucraineni, care în ultimele săptămâni au fost baricadați în subsolurile uzinei Azovstal, s-au predat rușilor vinerea trecută.

Deși Ucraina a cerut ca aceștia să facă parte dintr-un schimb de prizonieri între cele două țări, autoritățile de la Moscova cer ca luptătorii din batalionul Azov să fie judecați pentru crime de război. 

Citeste si: Cum arată uzina Azovstal din Mariupol, unde s-ar adăposti zeci de copii și femei de atacurile armatei ruse

Rusia anunță că aproape 2000 de soldați ucraineni s-au predat după luptele din Uzina Azovstal 

Ultimii apărători ai orașului Mariupol care erau baricadați în subsolurile uzinei siderurgice Azovstal au depus armele vinerea trecută și s-au predat militarilor ruși. 

 „În ultimele 24 de ore, 771 de combatanţi din Regimentul naţionalist Azov s-au predat în instalaţia Azovstal, la Mariupol. În total, începând de la 16 mai, 1.730 de combatanţi, inclusiv 80 de răniţi, s-au declarat prizonieri”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat dat săptămâna trecută. 

De la începutul războiul din Ucraina, uzina Azovstal din orașul Mariupol a adăpostit, pe lângă soldați ucraineni și aproximativ 1000 de civili printre care femei, copii și vârstnici.

Uzina a fost intens bombardată de soldații ruși, care nu au ținut cont nicio clipă că în interior se află mame cu copii. 

 

Regimentul Azov, o unitate care a început ca o miliție ultranaționalistă, dar care s-a integrat între timp în forțele armate ucrainene, a publicat luna trecută un video cu femei și copii în care se poate vedea cum a aratăt uzina Azovstal din Mariupol. 

Citeste si: Povestea tragică a Valeriei, „mireasa văduvă„ din Azovstal! Și-au pecetluit jurămintele cu verighete din folie de aluminiu, iar ce le-au făcut rușii apoi este sfâșietor

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Comandantul unității marine ucrainene din oraș a spus luna trecută că Mariupol este „iadul pe pământ”.

  „La uzina Azovstal, femeile cu copii și bebeluși trăiesc în buncăre. În foame și frig. În fiecare zi sunt vizați de aviația inamică. Răniții mor în fiecare zi pentru că nu există medicamente, apă, mâncare", a povestit Serhii Volyna, comandantul Brigăzii 36 Marine Separate, într-o scrisoare deschisă adresată Papei Francisc.

Între timp, civilii care s-au adăpostit în subsolurile uzinei Azovstal au fost evacuați, în final rămânând doar luptătorii din batalionul Azov și soldați ucraineni. 

Vinerea trecută ultimii apărători ai orașului Mariupol au ieșit din subsolurile uzinei Azovstal și s-au predat forțelor ruse care au distrus aproape în totalitate orașul-port de la marea Azov. O lume întreagă așteaptă acum cu sufletul la gură să vadă ce riscă soldații ucraineni din uzina Azovstal, capturați de Rusia.

Ce riscă aceștia. Procurorii din Moscova cer să fie judecați pentru crime de război 

Ce riscă soldații ucraineni din uzina Azovstal, capturați de Rusia. Procurorii din Moscova cer ca o parte dintre soldații ucraineni din uzina Azovstal care s-au predat săptămâna trecută să fie judecați pentru crime de război. Este vorba despre membrii grupării paramilitare Azov, grupare care nu face parte din armata ucraineană, dar care s-a alăturat acesteia odată cu începerea războiului ruso-ucrainean. 

Potrivit autorităților de la Moscova, luptătorii din regimentul Azov nu sunt militari, ci „combatanţi neonazişti, vinovaţi de crime de război.„ 

Autoritățile din Ucraina vor să organizeze un schimb de prizonieri care să cuprindă ultimii apărători ai orașului Mariupol care au ieșit vineri din subsolurile uzinei Azov pentru a se preda, dar situația luptătorilor din regimentul Azov este extrem de coplicată.

Aceștia riscă să fie judecați pentru crime de război și condamnați de către un tribunal din Rusia și nu pot face parte dintr-un schimb de prizonieri, deoarece autoritățile de la Moscova nu îi consideră soldați ucraineni, ci mercenari neonaziști, vinovați de crime de război.