Ce risti sa patesti daca te stresezi prea tare. Medicii trag un semnal de alarma!

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 04 dec 2018, 17:45

Potrivit studiilor recente, efectele stresului zilnic nu se limiteaza numai la spatiul mental, ci au un rol distrugator si la nivel fiziologic, fiind o cauza directa si frecventa a imbolnavirilor de tot felul.

De fiecare data cand ne confruntam cu factori externi care ne provoaca trairi negative, organismul nostru incepe sa elibereze hormoni specifici stresului, cum sunt adrenalina si cortizolul. Sub efectul factorilor de stres cronici, eliberarea acestor homoni duce la cresterea rimului cardiac, la intarzierea raspunsului la durere si la modificarea nivelului de glicemie din sange.

„Psihosomatica, mai putin cunoscuta in tara noastra,  studiaza legaturile dintre afectiunile fizice si modelul de gandire pe care il abordam in viata de zi cu zi.

Cercetatorii in domeniul psihosomaticii sunt de parere ca  dezechilibrele emotionale pe care le resimtim la nivel psihic, neluate in seama, se transforma in timp in afectiuni fizice. Drept urmare, cand rezistenta psihica cedeaza, incepe sa fie afectat organismul”, spune Monica Burcea, psihoterapeut.

Astfel, stresul constant este asociat cu inflamatiile puternice in organism, cu o crestere a riscului de atacuri cerebrale si cardiace, cu tulburarile de somn, tensiunea musculara si migrenenele, cu depresia, anxietata, tulburarile digestive sau respiratorii, obezitatea si diabetul.

Stresul poate agrava si afectiunile deja existente. Mai mult, dupa cum s-a demonstrat intr-un studiu derulat de Universitatea Ohio, din SUA, in anul 2013, simpla rememorare a evenimentelor extrem de stresante poate avea acelasi efecte negative asupra sanatatii ca stresul in sine. Totodata, persoanele stresate sunt mult mai predispuse imbolnavirii din cauza tendintei de a avea mai putina grija de ele, de a nu manca sanatos si corect si de a nu se odihni suficient.