Ce români primesc bani înapoi. Cererea trebuie completată în maximum 90 de zile

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 07 mai 2023, 01:25

Ce români primesc bani înapoi. Cererea trebuie completată în maximum 90 de zile

Sursa: Istock

S-a aflat ce români primesc bani înapoi. Aceștia trebuie să depună o cerere în maximum 90 de zile, pentru ca acest lucru să fie posibil. Legea care prevedea acordarea amenzilor intrase în vigoare pe 30 iulie.

S-a aflat ce români primesc bani înapoi. Pe data de 30 iulie 2022, a intrat în vigoare Legea 257/2022 prin care se stabilea că amenzile contravenționale cu privire la implementarea formularului digital de intrate în România, ce nu au fost achitate până la data în care a intrat în vigoare legea, se vor anula și vor fi scoase din evidența organelor de executare.

Ce români primesc bani înapoi

Toate amenzile care au fost primite pentru necompletarea PLF-ului, a formularului de localizare a pasagerului, vor fi restituite celor care le-au plăcut.

Sumele de bani ce au fost achitate până pe data de 30 iulie 2022 și care au reprezentat amenzile contravenționale urmează să fie restituite la cererea contravenientului ce va fi depusă la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului.

Vor trebui depuse copii ale documentelor de plată, o copie a actului de identitate ale plătitorului, alături de:

  1. Numele complet al solicitantului,
  2. CNP-ul,
  3. Domiciliul solicitantului,
  4. Suma și natura creanței ce a fost solicitată la restituire,
  5. Codul IBAN și banca la care este deschis contul în care va fi restituită suma,
  6. Motivul pentru care se cere restituirea banilor.

Citeste si: Recensământ 2022: Șeful INS face publice primele date! Populația României scade alarmant: sunt 1 milion de oameni mai puțin ca în 2011!

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Obligativitatea completării formularului PLF a fost aplicată în România între decembrie 2021 și martie 2022.

Mai mult decât atât, amenzile pentru cei care nu au completat formularul PLF la intrarea în țară ajungeau și până la 3.000 de lei, conform capital.ro.

Românii care nu s-au recenzat nu vor fi amendați

Anularea amenzilor se aplică și în cazul persoanelor care nu s-au recenzat, după ce se spusese că c ei care nu se vor recenza vor primi amenzi de 3.000 de lei.

„Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative.

Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a spus Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, relatează stiripesurse.ro.

Citeste si: Se schimbă legea. Românii riscă amenzi de peste 8.000 de lei, dacă refuză acest ordin

Conform primelor date, suntem cu un milion mai puțini decât în anul 2011, ceea ce duce la o destabilizare a pieței muncii.

„Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României. Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a mai spus acesta la Realitatea TV.