Cardurile pentru alimente sunt acordate de către stat persoanelor cu venituri reduse și aflate în situații precare, iar această măsură va fi valabilă până în anul 2027, inclusiv.
Ce români beneficiază de cardurile sociale pentru alimente
Ministerul Muncii din România a finalizat procesul de identificare și înregistrare a beneficiarilor Programului "Sprijin pentru România" pentru anul 2024, distribuind peste 2,5 milioane de carduri pentru alimente către categoriile vulnerabile din societate.
„Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice, instituții subordonate și respectiv sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au transmis către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene situația centralizată cu beneficiarii de carduri sociale pentru alimente:
- 614.358 persoane, adulți și copii, încadrate în grad de handicap grav, accentuat și mediu
- 13.098 familii cu cel puțin 2 copii în întreținere;
- 3.130 familii monoparentale;
- 192.398 familii beneficiare de ajutor de incluziune;
- 1.714.246 de pensionari
- 528 de persoane fără adăpost”, se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Muncii.
Această inițiativă guvernamentală vizează mai multe categorii de beneficiari, printre care se numără: persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, familiile monoparentale, persoanele care au dreptul la ajutorul de incluziune (conform Legii nr.
196/2016), pensionarii sistemului public de pensii și persoanele fără adăpost.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Prima tranșă de bani a fost virată pe cardurile de alimente
Potrivit programului, calendarul plăților pentru cei 209.856 de beneficiari înregistrați până în prezent este următorul:
- conturile celor care au ales încasarea Venitului Minim de Incluziune (VMI) pe card au fost alimentate pe 20 februarie;
- între 22 februarie și ultima zi a lunii, plățile se efectuează prin mandat poștal, în conformitate cu convenția încheiată cu Poșta Română.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a transmis că distribuirea primei tranșe de vouchere sociale din acest an a avut loc în cea de-a doua parte a lunii februarie. Acest lucru a fost amânat temporar din cauza necesității unei actualizări a bazei de date, deoarece limita venitului minim pentru eligibilitate a fost majorată la 2.000 de lei.
„Din acest an, Guvernul României a decis majorarea la 2.000 de lei a nivelului maxim al veniturilor pentru care sunt acordate tichetele sociale. În următoarea perioadă, cele 2.537.758 de carduri active vor fi alimentate cu câte 250 de lei. Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde. În anul 2024, aceste carduri vor fi alimentate de șase ori: în februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie”, a transmis Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, conform postării de pe Facebook.
Această inițiativă scoate în prim-plan angajamentul continuu al Guvernului de a sprijini și de a proteja categoriile vulnerabile care fac parte din societatea noastră. Prin furnizarea accesului la resurse esențiale, cum ar fi voucherele pentru alimentele și mese calde, autoritățile își propun să ofere șanse egale și să combată sărăcia și excluziunea socială.