Ce români se pot pensiona anticipat? Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat condițiile

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 feb 2024, 15:21

Ce români se pot pensiona anticipat

Sursa: Unsplash

Anul 2024 vine împreună cu multe modificări ale legii pensiilor, iar Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat cine se poate pensiona anticipat.

În anul 2024 va intra în vigoare noua lege a pensiilor, în care se vor modifica regulile în ceea ce privește pensionarea anticipată în cazul celor care au lucrat în condiții speciale sau deosebite de muncă.

Ce români se pot pensiona anticipat, fără a fi penalizați

Toți pensionarii din România au beneficiat de o indexare a pensiei la începutul anului 2024, potrivit legii, în raport cu inflația, însă guvernanții anunță o nouă modificare a pensiei peste câteva luni.

În luna septembrie a anului 2024, pensiile vor fi recalculate, iar pentru peste trei milioane de români, venitul lunar pe care îl vor primi va crește.

Cum legea pensiile va avea parte de modificări, și regulile în ceea ce privește pensionarea anticipată vor și schimbate, mai exact în cazul celor care au lucrat în condiții speciale sau deosebite de muncă. Pentru cazurile în care oamenii au părăsit câmpul muncii, dar au perioade de cotizare în condiții deosebite sau speciale, oamenii vor primi perioade suplimentare, mai exact patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă și

șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.

Citește și: Proiect de lege pentru pensionarii din România: Aceștia ar urma să primească bani în schimbul biletelor de tren

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii.

Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu, potrivit romaniatv.net.

Cum îi ajută perioadele suplimentare acordate persoanelor ce și-au desfășurat munca în condiții speciale sau deosebite

Aceste perioade suplimentare acordate persoanelor ce și-au desfășurat activitate în condiții speciale sau deosebite de muncă se vor adăuga la vechimea în muncă acordată în baza legislației de dinainte de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, dar și perioadele suplimentare acordate pentru condițiile deosebite/ speciale de muncă în baza legislației de după această dată.

”Reducerea maximă pe vechea lege era de 13 ani, în condiții speciale de muncă. Nu la mineri, unde este mai mare. 49 de ani, minus 13 ani, 36 de ani era stagiul contributiv. La 36 de ani ar avea următoarele puncte de stabilitate: 0,5 puncte pentru intervalul 25-36 de ani, 0,75 pentru 30-35 de ani si un punct pentru ce depășește 35 de ani. Deci doar munca efectiva contribuie la bonificare”, a explicat ministrul Simona Bucura Oprescu.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.