Ce români vor primi vouchere sociale în 2023. În ce condiții vor fi acordate acestea

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 30 oct 2022, 11:54

Ce români vor primi vouchere sociale în 2023. În ce condiții vor fi acordate acestea

Sursa: playtech.ro

Guvernul vrea să continue să sprijine pensionarii care au venituri mici și sunt luate în calcul mai multe variante. Tot începând cu anul 2023, le-au fost promise românilor pensii și salarii mai mari.

Guvernul ia în calcul posibilitatea de a acorda persoanelor cu venituri mici noi ajutoare, deoarece inflația în România este de 15%.

Ce ajutoare ar putea primi românii cu venituri mici

Una dintre măsurile dezbătute face referire la posibilitatea ca pensionarii cu venituri mici să primească, în continuare, voucherele în valoare de 50 de euro.

Mai mult decât atât, a doua opțiune este aceea ca pensionarii care au o pensie mai mică de 1.600

de lei să primească, o dată pe an, un ajutor, pentru a putea ajunge la 2.200 de lei.

Executivul și Coaliția de Guvernare analizează aceste măsuri în momentul de față, iar banii ar urma să vină în proporție de 50% din fondurile europene și 50% de la bugetul de stat.

Citeste si: Bilete de tratament balnear pentru pensionari. Cum le poți folosi și ce destinații balneare aleg românii cel mai des

Comisia Europeană s-a autosesizat, în urma deciziei Guvernului de a acorda vouchere sociale pensionarilor cu venituri mici.

Așadar, cel mai probabil, începând cu data de 1 ianuarie 2023, vor fi considerate ca făcând parte din categoria persoanelor care se confruntă cu sărăcia extremă doar pensionarii care primesc pensii mai mici de 1.000 de lei, conform romaniatv.net. În urma acestei decizii, bani ar urma să primească și șomerii și persoanele cu handicap.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Peste 60.000 de carduri sociale au fost blocate

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, susține că peste 60.000 de carduri sociale au fost blocate, deoarece, în urma controalelor efectuate împreună cu ANAF, s-a ajuns la concluzia că persoanele considerate eligibile aveau o pensie mai mare de 1.500

de lei

Înainte de încărcarea unei noi tranșe de bani pe cardurile sociale, lista beneficiarilor este verificată împreună cu cei de la ANAF.  „Sunt vreo 63.000 cărora le-am retras cardurile, ca urmare a cumulării veniturilor, a celor înregistrate la Fisc şi celor înregistrate din pensii. (…).

La fiecare tranşă pe care o acordăm, lista de beneficiari este verificată împreună cu ANAF şi cei care cumulează venituri şi din alte surse şi depăşesc pragul de 1.500

de lei sunt eliminaţi. (…) Înainte de a acorda voucherele sociale, facem această verificare şi dacă mai sunt pe parcurs care realizează venituri, desigur că pe acestea le blocăm”, a spus Marcel Boloș.

Citeste si: Care va fi cel mai mic salariu din România. Anunțul vine din partea lui Marius Budăi

Și Marcel Boloș a vorbit despre posibilitatea ca perioada de acordare a voucherelor sociale să fie prelungită și pentru anul 2023.

Mai mult decât atât, demersurile sunt deja făcute, dar ministrul este de părere că nu toți pensionarii care beneficiază de acest ajutor în anul 2022 o vor mai face și în anul următor.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?