Ce rugăciune se spune când dai cu tămâie în casă?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 iul 2024, 02:50

Ce rugăciune se spune când dai cu tămâie în casă

Sursa: Unsplash

Datul cu tămâie prin casă reprezintă o acțiune pe care credincioșii o fac adesea, atunci când simt că au nevoie de o curățare spirituală în căminul lor.

Deși este cunocut faptul că tămâierea se face în cadrul bisericii, acesta nu este singurul moment în care putem tămâia. Tămâierea se face și în casă, înainte să începem rugăciunile, iar aceasta este rugăciunea pe care trebuie să o rostim în acele momente.

Citește și: Postul Crăciunului 2023: Cum se ține corect. Regulile de aur pe care creștinii trebuie să le respecte

Ce rugăciune se spune când dai cu tămâie în casă?

Datul cu tămâie prin casă reprezintă o acțiune pe care credincioșii o fac adesea, atunci când simt că au nevoie de o curățare spirituală în căminul lor
[Sursa: Unsplash]

Tămâierea casei este realizată de credincioși atunci când au nevoie de o curățare a locuinței în care trăiesc, înainte de a își spune rugăciunile în taină.

Din momentul în care aprindem tămâia este bine să trecem cu aceasta prin toate încăperile din casă, dar și să ne asigurăm că trecem pe lângă icoanele pe care le avem în locuință și la care ne rugăm și ne veghează.

Acest proces de tămâiere a casei poate avea loc și atunci când vrem să dăm de pomană anumite haine, preparate de mâncare sau vase, iar acest proces reprezintă mărturisirea credinței și a supunerii noastre față de Dumnezeu, dar și recunoștința pe care o avem pentru Domnul. În timpul tămâierii locuinței este important să spunem o rugăciune specifică.

Tămâie aducem Ție, Hristoase, rostește preotul înaintea Liturghiei, intru miros de bună mireasmă duhovnicească, pe care primind-o intru jertfelnicul Tău cel mai presus de Ceruri, trimite-ne nouă harul Preasfantului Tau Duh. ”, se arată în rugăciunea tămâierii, potrivit spynews.ro. Pentru acest moment putem rosti și Psalmul 50 sau Rugăciunea Sfintei Cruci.

Pentru a aprinde tămâia avem nevoie de un cărbune special, ce se poate achiziționa sub formă de praf sau de pastile, iar în cazul în care nu avem în casă acest cărbune putem folosi mai multe bețe de chibrit, în mediul rural fiind folosiți adesea cărbuni normali, aprinși. Cărbunii speciali pentru tămâierea casei pot fi achiziționați de la mănăstiri sau biserici, chiar și de la anumite magazine ce vând obiecte bisericești. 

Citește și: Pe ce dată pică Sf. Mihail și Gavriil în 2023? Tradiții și obiceiuri pentru această mare sărbătoare

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Când trebuie să dăm cu tămâie în casă?

Când trebuie să dăm cu tămâie în casă?
[Sursa: Unsplash]

Tămâierea casei se face atunci când vrem să ne rugăm și este important ca mireasma să ajungă lângă toate icoanele din casă și în toate încăperile pe care locuința le are. Este recomandat ca tămâierea să fie realizată de către un bărbat, însă poate fi realizată și de o creștină curată. Tămâia nu are o zi specifică în care trebuie să fie aprinsă, astfel aceasta poate fi aprinsă de fiecare dată când ne rugăm, iar cu cât acest proces este realizat mai des, se crede că vom avea parte de ocrotire și liniște în casă. 

Prin tămâiere putem alunga duhurile rele din casă, necazurile, durerea și stările de spirit rele, fumul de tămâie având această putere, motiv pentru care în popor se spune că „fuge ca necuratul de tămâie”.

"Ne ajută foarte mult tămâiatul prin casă. În Biserică avem niște materii extraordinare: pâinea și vinul. Din prescură și vin facem Sfânta Împărtășanie.

După avem apa, materie primă din care facem aghiasma cu care stropim prin casă. Avem și tămâia sau smirna cu care tămâiem.

Atât aghiasma, cât și tămâiatul sunt foarte bine venite, deoarece alungă duhurile necurate, starea de spirit încinsă și acele necazuri și dureri", a declarat preotul paroh, Florin Ioniță, potrivit antena3.ro

 

Taguri: