Ce s-a descoperit la Peștera Sfântului Ioan Casian? Locul sfânt se găsește în Cheile Dobrogei

Author: Bianca Vidoi

Ce s-a descoperit la Peștera Sfântului Ioan Casian

Sursa: doxologia.ro

Peștera Sfântului Ioan Casian s-a descoperit în anul 1912, iar legenda din spatele acesteia este una fascinantă.

Peștera Sfântului Ioan Casian a fost descoperită în anul 1912, de învățatul arheolog Vasile Pârvan, iar de atunci, românii îi trec pragul pentru a găsi liniștea și pacea sufletească de care au nevoie. Iată care este legenda peșterii aflate în Cheile Dobrogei, dar și ce s-a găsit în anul 1912, la Peștera Sfântului Ioan Casian.

Legenda din spatele Peșterii Sfântului Ioan Casian

Sfântul Ioan Casian s-a născut în Dobrogea, în jurul anului 360, iar acesta a avut norocul de a face parte dintr-o familie bogată și credincioasă, ce l-a ajutat să învețe cât mai multe despre învățările Domnului. După ce și-a terminat studiile, Sfântul Ioan Casian, alături de sora sa și prietenul său Gherman, a decis să plece în descoperirea Domnului.

În timp ce aceștia urmau călătoria propriei credințe, au ajuns în Bethleem, acolo unde sora sa decide să rămână și să devină călugăriță. După nenumărate călătorii și întâmplări prin care a trecut Sfântul Ioan Casian, acesta a ajuns în Constantinopol, acolo unde Sfântul Ioan Gură de Aur l-a hirotonisit diacon pe Sfântul Ioan Casian și preot pe Gherman.

Locul sfânt se găsește în Cheile Dobrogei
[Sursa: doxologia.ro]

Citește și: Rugăciune pentru sănătate către Fecioara Maria

În anul 405, cei doi prieteni au decis să plece spre Roma, acolo unde Gherman a trecut la cele sfinte, moment ce l-a făcut pe Sfântul Ioan Casian să plece la Marsilia, unde a întemeiat două mănăstiri: una de călugări și una de maici. La anul 435, Sfântul Ioan Casian a trecut la viața veșnică, însă înainte de acest moment, sfântul și-a trăit viața într-o peșteră, pentru a trăi în izolare și rugăciune. 

În anul 1912 a fost descoperită Peștera Sfântului Ioan Casian, de învăţatul arheolog Vasile Pârvan, iar aceasta se află alături de mănăstirea ce poartă numele aceluiași sfânt. Înainte de a ajunge la Peștera Sfântului Ioan Casian, credincioșii zăresc prima oară Stânca Sfântului, unde sunt inscripționate cuvintele „Hotarele Casienilor şi Peşteruca”, în greacă.

Pentru ca un credincios să ajungă la Peștera Sfântului Ioan Casian, acesta trebuie să traverseze o livadă și o vale destul de abruptă, după care trebuie să urce o scară metalică de 5-6 metri pentru a ajunge la peșteră.

În Peștera Sfântului Ioan Casian se pot observa și alte inscripții în greacă, dintre care una se distinge în mod special, în care este notat cuvântul „sfânt”, potrivit doxologia.ro

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Rugăciunea pentru iertarea păcatelor

Sfinte Cuvioase Casian, mare este ajutorul tău către noi, cei loviți de tot felul de boli și necazuri, care te chemăm cu credință și urmăm călăuzirile tale de Dumnezeu insuflate.

Și cu toate că suntem nevrednici, cu mijlocirile tale îndrăznim să întoarcem prin pocăință viața noastră spre Hristos, Răsăritul cel de Sus și Izvorul milostivirii, rostind împreună: Ajută-ne Doamne Iisuse Hristoase!

Cu adevărat te cinstim împreună cu primul tău dascăl și învățător, Sfântul Ierarh Teotim I al Tomisului, ca pe o icoană a Sfintei Treimi zugrăvită în vetrele sihăstrești ale Dobrogei. Căci moștenirea acestui neam și pământ ai urcat-o la cer și luminători lumii te-ai arătat, unind sfințenia vieții, cultura aleasă și teologia insuflată în taina cântării.

Rugăciunea pentru iertarea păcatelor
[Sursa: doxologia.ro]

O, Cuvioase Părinte Ioan Casian, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, care în neputințe și patimi cumplite ne zbatem, și nu îndrăznim a căuta la fața lui Dumnezeu din cauza fărădelegilor și împietririi ce ne apasă.

Revarsă spre noi cu harul ce ți s-a dat milostivirea dumnezeiască spre tămăduire, luminare și înmulțirea dragostei întru slava Preasfintei Treimi, ca să rostim cu toții: Ajută-ne Doamne!