Ce s-a întâmplat cu FTX? Ce trebuie să știți despre apocalipsa crypto!

Autor: Bogdan Frațilă

Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, urma să salveze FTX, apoi s-a retras din afacere!

Sursa: PixaBay

Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, urma să salveze FTX, apoi s-a retras din afacere!

Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, urma să salveze FTX. Apoi s-a retras din afacere.

Ce sunt FTX și Binance?

FTX și Binance sunt burse de criptomonede, ceea ce înseamnă că permit clienților să tranzacționeze monede digitale pentru alte monede digitale sau bani tradiționali și invers. Cele două burse procesează majoritatea tranzacțiilor cu criptomonede din lume, potrivit CoinMarketCap, un urmăritor de date din industrie.

FTX, una dintre cele mai mari burse din lume, este condusă de Sam Bankman-Fried și are sediul central în Bahamas. Aceasta a cheltuit milioane de dolari pentru a face lobby pe lângă legiuitorii americani pentru a institui reglementări favorabile criptomonedelor. Binance, cea mai mare bursă, este condusă de miliardarul Changpeng Zhao. Compania, care nu are un sediu oficial și funcționează în mare parte în afara Statelor Unite, a fost analizată pentru că a ocolit normele de reglementare.
Binance a fost unul dintre primii investitori în FTX. Ambele companii și-au construit afacerile pe opțiuni de tranzacționare riscante care nu sunt legale în Statele Unite. Fiecare dintre ele are brațe americane mai mici, Binance.us și FTX.us, care sunt separate de companiile lor surori și sunt menite să respecte reglementările din SUA. Industria criptografică a fost din ce în ce mai mult ținta controlului de reglementare la Capitol Hill și în întreaga lume.
Dl Zhao, în vârstă de 45 de ani, și dl Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, s-au contrazis în mod public cu privire la modul de reglementare a criptomonedelor- sau dacă ar trebui să facă acest lucru sau nu.

De ce a avut probleme FTX?

FTX are un token nativ de criptomonedă numit FTT, pe care comercianții îl folosesc pentru operațiuni precum plata comisioanelor de tranzacționare.

Anul trecut, domnul Zhao și-a vândut participația la FTX înapoi domnului Bankman-Fried, care a plătit pentru aceasta parțial cu jetoane FTT. La 2 noiembrie, publicația de cripto-monede CoinDesk a raportat un document care a făcut obiectul unei scurgeri de informații și care părea să arate că Alameda Research, un fond de acoperire condus de dl Bankman-Fried, deținea o cantitate neobișnuit de mare de jetoane FTT. FTX și Alameda ar trebui să fie întreprinderi separate, dar raportul susținea că acestea aveau legături financiare strânse.
Binance a anunțat la 6 noiembrie că își va vinde token-urile FTT "din cauza dezvăluirilor recente". Ca răspuns, prețul FTT s-a prăbușit, iar comercianții s-au grăbit să se retragă din FTX, temându-se că va fi încă o altă companie cripto decăzută. FTX s-a străduit să proceseze cererile de retragere, care s-au ridicat la o sumă estimată la 6 miliarde de dolari în trei zile. Se pare că a intrat într-o criză de lichidități, ceea ce înseamnă că nu avea banii necesari pentru a satisface cererile.

Cum a intervenit Binance?

Marți, Binance a declarat că a ajuns la un acord pentru a salva FTX prin cumpărarea companiei. Dar, a adăugat domnul Zhao în anunț, "Binance are libertatea de a se retrage din afacere în orice moment".

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Într-un anunț concomitent, dl Bankman-Fried a declarat că acordul va proteja clienții și va permite FTX să termine de procesat retragerile lor. El a încercat să risipească zvonurile de conflict între FTX și Binance, adăugând: "suntem pe cele mai bune mâini".

De ce s-a destrămat înțelegerea dintre Binance și FTX?

Miercuri, Binance a anunțat că nu va mai cumpăra FTX, spunând că a ajuns la această decizie "ca urmare a unei verificări corporative". A citat, de asemenea, investigații de reglementare și rapoarte privind fonduri gestionate în mod necorespunzător.

"De fiecare dată când un jucător important dintr-o industrie eșuează, consumatorii cu amănuntul vor avea de suferit", a declarat Binance într-o declarație. "Am văzut în ultimii ani că ecosistemul criptografic devine mai rezistent și credem că, în timp, aberantele care utilizează în mod abuziv fondurile utilizatorilor vor fi eliminate de piața liberă."

Joi, FTX a anunțat că a ajuns la un acord cu Tron, o platformă blockchain, pentru a schimba anumite jetoane de la FTX la alte portofele criptografice.

De ce a afectat situația FTX piața criptomonedelor?

Industria criptomonedelor se luptă de mult timp să convingă autoritățile de reglementare, investitorii și clienții obișnuiți că este demnă de încredere. Căderea FTX, care părea mai stabilă decât alte companii, și retragerea de către Binance au zdruncinat piața. Prețul FTX a scăzut cu aproximativ 80% începând de marți. Prețurile Bitcoin și Ether, unele dintre cele mai valoroase jetoane, au fluctuat mult de marți, scăzând la un moment dat cu peste 20 de procente.

Citește și: FTX trage Bitcoin la minimul ultimului an, dar multe altcoins nu o fac

Citește și: Dificultatea mineritului Bitcoin urcă la un maxim istoric!

Citește și: Piețe emergente cu un grad ridicat de adoptare a criptomonedelor

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.