„Un copil de doar un an să sufere din cauza unor incompetenţi este groaznic” , a declarat Alexandra Mocănașu, mama micuței care s-a ales cu corneea arsă din cauza dezinteresului medicului care a consultat-o. Conducerea Spitalului de copii Victor Gomoiu spune că ancheta internă nu a ajuns la nicio concluzie, la cinci zile după ce fetița de un an și tatăl ei au rămas fără vedere.
Ce s-a întâmplat cu medicul care i-a ars corneea unei fetițe în vârstă de doar un an
„Nu văd o rezolvare în faptul că si-a dat demisia domnul asistent”, a mai spus Alexandra Mocănașu. „Probabil o să-l schimbe la alt spital, mâine o sa ne întâlnim cu el la alt spital şi vine altul în locul lui aici”, a declarat Alexandru Garvăn, tatăl micuței.
Surse din spital au declarat că asistentul era un angajat vechi al unităţii medicale.
Conform regulilor interne, infirmiera trebuia să se ocupe cu monitorizarea lămpii UV. „Eu n-am văzut nicio infirmieră. Am văzut doar faptul că era un asistent acolo care era preocupat de alte lucruri, să îşi comande de mâncare”, a spus Alexandru Garvăn, tatăl copilei.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Există, da, există un instructaj pentru folosirea acelei lămpi, dar nu îşi dă nimeni interesul să-l aprofundeze. Se face un protocol scos la calculator, se lasă undeva şi vii şi îl semnezi. Dacă vrei îl citeşti, dacă nu vrei nu îl citeşti”, a explicat o asistentă a spitalului.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declarații despre eroarea asistentului medical
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că vor fi efectuate verificări la spital și că va trimite Inspecția Sanitară de Stat după acest eveniment nefericit.
„Ne este foarte greu să recrutăm personal performant”, a declarat Vlad Costel, director medical Spitalul Victor Gomoiu, în timp ce Alexandru Rafila a spus: „chestiunile legate de lipsa personalului nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient”.
Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor, spune că pacienții sunt în pericol din cauza asistenților medicali care nu sunt îndeajuns de pregătiți, având în vedere că există școli particulare pentru asistenți medicali care acceptă inclusiv candidați care nu au luat examenul de Bacalaureat.
„Foarte multe din aceste şcoli au absolvenţi care sunt semianalfabeţi. Fac această afirmaţie având dovezi. Nu au cadre didactice. Nu ţin orele, nu fac efectiv învăţământul clinic”, a declarat preşedintele Ordinului Asistenţilor.