Ce s-a întâmplat cu un turist american de 24 de ani, după ce a pătruns ilegal în cel mai izolat trib din lume. Bărbatul a lăsat „ofrandă” o doză de suc și o nucă de cocos

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 03 apr 2025, 22:57

Mykhailo Viktorovych Polyakov a ajuns pe insula North Sentinel pe 29 martie

 
Sursa: Observator/Daily Mail

Un tânăr american de 24 de ani a fost reținut de autoritățile indiene după ce a intrat ilegal pe insula North Sentinel, o zonă interzisă vizitatorilor pentru a proteja tribul autohton Sentinelese, considerat unul dintre cele mai izolate și vulnerabile din lume.

După ce fapta sa a fost descoperită, Mykhailo Polyakov a fost arestat și va fi judecat pentru încălcarea legilor privind protecția populațiilor indigene și pătrunderea ilegală într-o zonă restricționată.

Citește și: Mărturii cutremurătoare făcute de victimele seismului din Myanmar: „Daunele sunt enorme”. Numărul morților și răniților ar putea ajunge la câteva sute

Cum a ajuns turistul american pe insula North Sentinel 

Mykhailo Viktorovych Polyakov a navigat aproximativ 40 de kilometri din Port Blair, capitala arhipelagului Andaman și Nicobar, până la insula North Sentinel, unde a ajuns fără permisiune pe 29 martie. Autoritățile spun că turistul a plutit în larg timp de aproape o oră, suflând într-un fluier și folosind un binoclu pentru a atrage atenția localnicilor.

În cele din urmă, a debarcat pe o plajă de pe coasta nord-estică a insulei și a lăsat acolo o doză de suc și o nucă de cocos, crezând că aceste obiecte vor fi acceptate ca „ofrande de pace” de către membrii

tribului. Experții, însă, au criticat gestul său, calificându-l drept „iresponsabil și periculos”, din cauza riscurilor majore pe care le presupune un astfel de contact.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Unele femei din România vor putea ieși mai devreme la pensie cu 3 ani! Află în ce condiții este posibil acest lucru

Vizita turistului, un real pericol pentru tribul Sentinelese

Tribul Sentinelese este extrem de vulnerabil la bolile moderne, neavând imunitate la infecții comune precum gripa sau rujeola. Simpla prezență a unui străin pe insulă ar putea declanșa o criză sanitară catastrofală în rândul populației indigene. Din acest motiv, accesul pe insulă este strict interzis, inclusiv pentru marina indiană.

„Acțiunile acestei persoane nu doar că i-au pus viața în pericol, dar au expus întreaga comunitate Sentinelese unor boli potențial mortale.

Este un gest iresponsabil și periculos", a declarat Caroline Pearce, directoarea organizației Survival International, poitrivit Daily Mail.

Acest eveniment amintește de cazul lui John Allen Chau, un misionar american care, în 2018, a fost ucis de membrii tribului Sentinelese după ce a încercat să intre ilegal pe insulă pentru a le vorbi despre creștinism. În ultima sa încercare, a fost atacat cu săgeți, legat și târât pe insulă, trupul său nereușind niciodată să fie recuperat.

Autoritățile indiene și organizațiile de protecție a comunităților indigene subliniază constant importanța respectării izolării tribului Sentinelese. Orice tentativă de contact nu doar că le pune în pericol sănătatea și cultura, ci poate avea consecințe fatale atât pentru ei, cât și pentru intruși.