Ce s-ar întâmpla în Europa dacă resturi de la centrala Zaporojie ar fi aruncate în aer. Țările care ar avea cel mai mult de suferit

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 19 mai 2023, 02:00

Ucraina și țările vecine vor avea cel mai mult de suferit dacă ar fi aruncat în aer material radioactiv de la centrala nucleară din Zaporojie. Totul a fost demonstrat cu ajutorul unei simulări făcute de Institutul Hidrometeorologic ucrainean.

Simularea a fost creată pentru intervalul 15-18 august și prezintă cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) cauzat de un incident de la centrala Zaporojie, relatează Pravda.

Ce s-ar întâmpla dacă resturi nucleare de la centrala Zaporojie ar zbura în aer

Potrivit simulării, cele mai mari concentrații radioactive s-au dus înspre vest, deasupra teritoriului Ucrainei și s-ar fi împrăștiat spre Belarus, Polonia, Slovacia și Țările Baltice.

O parte din materialul radioactiv ar fi ajuns și în România, întâi în nord, apoi în nord-vest și sud-vest.

Citeste si: Mai multe explozii au fost raportate în Crimeea. Ucraina susține că nu va renunța la peninsulă, deși este râvnită de ruși

În final, materialul radioactiv s-ar fi îndreptat spre Rusia și spre zona Mării Azov.

Rusia amenință cu închiderea centralei nucleare Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie a fost sub asediul Rusiei încă din luna martie, și este bombardată din ce în ce mai des în ultimele săptămâni. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ministerul rus al apărării a declarat, joi, că centrala nucleară Zaporojie ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să o atace, atacuri evident negate de Kiev.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că este „urgent” ca o „inspecție” a Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie făcută asupra centralei nucleare Zaporojie.

Asedierea centralei de către soldații ruși „constituie o gravă amenințare pentru securitatea acesteia și sporește riscurile unui accident sau incident nuclear(...)

Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse de acolo” , a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

Citeste si: Cât trebuie să plătești dacă vrei să vezi orașele distruse din Ucraina. 150 de persoane deja așteaptă să plece

Controlul centralei Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, a ţărilor vecine şi a întregii comunităţi internaţionale”, a mai subliniat acesta, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Loviturile recente asupra centralei au creat temeri legate de o catastrofă nucleară, motiv pentru care, săptămâna trecută, s-a făcut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, care vrea să facă o misiune la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru verificarea centralei nucleare.