Ce să faci cu mâncarea care ți-a rămas după Crăciun. 4 stafuri care te vor ajuta

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 dec 2022, 11:16

Ce poți face cu mâncare de Crăciun în loc să o arunci, cum fac majoritatea românilor?

Sursa: https://www.pexels.com/

Foarte multe persoane aruncă mâncarea rămasă după Crăciun fără să știe că o pot revalorifica.

Ce poți face cu mâncare de Crăciun în loc să o arunci, cum fac majoritatea românilor?

Ce poți să faci cu mâncarea care ți-a rămas după Crăciun?

Se știe că îți place să gătești din plin, iar masa de Crăciun, din acest an, a fost îmbelșugată, iar cei dragi s-au arătat încântați de ceea ce ai gătit, dar totuși după Crăciun ți-a rămas multă mâncare în frigider.

Acum te gândești ca tot efortul tău, de a cumpăra și de a găti, va trebui să îl arunci la gunoi. Dacă nu ai un frigider bun în care mâncarea să reziste mai mult, iată patru sfaturi rapide de a valorifica preparatele care au rămas de la Crăciun.

Citește și: Cine a inventat salata de boeuf. Rețeta tradițional românească, ca la mama acasă, pentru Revelion 2023

1. Folosește-le în alte rețete de mâncare

- Friptura

Multe dintre preparatele de Crăciun pot fi integrate în alte rețete, pe  care le poți savura în zilele care îi succed acestei sărbători.

Spre exemplu friptura rămasă poate fi folosită ca ingredient în mai multe preparate. Carnea tăiată cubulețe poate fi utilizată într-o salată. De asemenea, carnea de porc poate fi inclusă ca ingredient într-un sandviș, iar aroma acesteia se va integra perfect cu restul preparatelor.

O poți utiliza și la o omletă, mai ales dacă mai adaugi și puține ciuperci, cașcaval sau alte verdețuri.

Friptura mai poate fi utilizată într-o ciorbă acrită cu borș sau cu zeamă de varză.

- Pâinea veche

Dacă pâinea s-a întărit asta nu înseamnă că trebuie să o arunci. Poți transforma feliile de pâine în crutoane pe care să le folosești la supele cremă sau în salatele de crudități.

O altă modalitate de a utiliza pâinea veche, este să o pui într-un blender și să o transformi în pesmet.

- Mezelurile

Pentru în frigider se regăsesc încă mai multe platouri cu mezeluri pe care le-ai servit la masa de Crăciun, poți pregăti din ele o pizza de casă. Dacă mai ai și niște legume, le poți adăuga peste preparat, iar apoi poți introduce pizza la cuptor.

2. Congelează tot ce poți

Există multe preparate culinare care pot rezista fără probleme la congelator. Spre exemplu, carnea de pui, cea de porc sau cea de curcan, chiar și gătite, pot fi congelate pentru câteva luni și apoi pot fi servite în siguranță.

Dacă ți-au rămas legume precum conopidă, mazăre, brocoli sau ardei, de asemenea, le poți congela și le poți utiliza pe viitor la supe, ciorbe sau sosuri.

Citește și: Sarmale gustoase fără carne. Rețetă rapidă și delicioasă pentru masa de Crăciun

3. Pregătește încă un festin

O altă modalitate de ați lua rămas bun de la masa de Crăciun este să mai organizezi un festin cu aceleași preparate, luat alături de cei dragi.

În cazul în care sunt prea puține preparate mai poți suplimenta puțin meniul.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

4. Dăruiește prăjiturile

Prăjiturile, fursecurile și cozonacul nu le arunca. Dacă sunt mai multe decât este necesar pentru tine și familia ta le poți găsi un alt scop. Cel mai indicat ar fi să le dăruiești prietenilor sau de ce nu, oamenilor care nu își permit să își cumpere ceva de mâncare.

Te poți asigura înainte că le-ai ambalat frumos într-o hârtie cu motive de sărbătoare. Mai mult ca sigur, persoanele cu probleme financiare se vor bucura de aceste mici cadouri.

Din păcate risipa alimentară la români este o problemă majoră, de aceea este indicat să te asiguri că fiecare aliment își găsește o utilitate și nu va fi aruncat la gunoi.

 Alte sfaturi care te vor ajuta să nu faci risipa de mâncare

Să gătești fără să faci risipă alimentară înseamnă eliminarea deșeurilor ori de câte ori este posibil, astfel poți bifa următoarele 3 reguli:

- Redu: gătește cu mai puține ingrediente și cumpără strict cât și ce ai nevoie.

- Reutilizează: folosește resturile alimentare și depozitează-le în recipiente reutilizabile.

- Compostează tot ceea ce nu poți consuma la timp: compostarea – proces descris mai jos în articolul

1.Planifică meniul familiei

Planificarea meselor este recomandată deoarece atunci când știi ce mese ai în plan pentru următoarele zile/următoarea săptămână, pe lista ta de cumpărături apar doar alimentele pe care le vei folosi, deci strict cele de care ai nevoie, iar un alt motiv este că nu vei pierde timpul în fiecare zi încercând să-ți dai seama ce să prepari pentru cină.

2. Prepară deja ce ai în frigider sau în cămară

Este foarte important să folosești ceea ce cumperi sau ceea ce ai încă în frigider sau în cămară, pentru că riști ca produsele sau ingredientele respective să ajungă la gunoi dacă nu sunt consumate la timp.

3. Compostează resturile alimentare

Compostul este material organic descompus, produs atunci când bacteriile din sol descompun resturile biodegradabile, rezultând un produs bogat în minerale. 

Astfel, compostarea este fantastică într-un număr mare de motive precum: reducerea deșeurilor, emisiile mai mici de gaze cu efect de seră și dependența mai mică de depozitele de gunoi. Redu risipa alimentară cât de mult poți și apoi compostează deșeurile organice rămase.

Iată cum poți pregăti compostul într-o ladă:

- Un strat de pământ. 

- Un strat de resturi alimentare care nu conțin lactate, oase și ulei.

- Un strat uscat de fân.

- Un strat de pământ.

- Un strat de zaț de cafea.

- Pentru ca amestecul să se transforme în compost, este nevoie de râme – pentru a macera conținutul.

- Se mai adaugă puțin pământ.

- Un nou strat subțire de fân.

- Și încă un strat de pământ.

- Se udă puțin și se mai adaugă încă un strat subțire de pământ.

Se întoarce tot acest amestec din 2 în 2 zile cu o lopățică pentru a se aera, iar apoi lada se acoperă cu un capac cu găuri.

Acest amestec poate conține 50% parte uscată (fân) și 50% parte umedă (resturi vegetale). În minim 15 zile vei avea deja primul compost.

4. Cumpără legume și fructe imperfecte

Fructele sau legumele care prezintă imperfecțiuni sunt la fel de sigure și hrănitoare și adesea au și un preț mai redus. Astfel că, dacă începi să adaugi și acest tip de fructe și legume în coșul de cumpărături, vei face un pas important către reducerea risipei de alimente.

Sursă: adevarul.ro

 

Taguri: