Ce să faci dacă ai primit o factură de energie electrică uriașă

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 23 iun 2023, 03:40

Românii primesc facturi uriașe la curent electric 

Sursa: PixaBay

Foarte mulți români au primit facturi la energie electrică uriașe, de ordinul miilor de lei, iar majoritatea sunt în incapacitate de plată. Iată cum trebuie să procedeze toți cei care au primit facturi foarte mari la curent.

Pe lângă scumpirile din ultima perioadă, românii se confruntă acum cu o nouă problemă: facturile uriașe la energie electrică. În ciuda faptului că au făcut economii pentru a nu ajunge să plătească facturi foarte mari, mulți români se plâng că au primit în cutia poștală facturi de peste 2000-3000 de lei. Ce este de făcut în această situație?

Românii au început să primească facturi uriașe la energie electrică

Nu sunt deloc puțini românii care deja au început să primească facturi uriașe la energie electrică. De multe ori, prețul pe care trebuie să îl plătească depășește cu mult salariul pe care ei îl încasează, astfel că nu pot achita facturile. 

Problema creșterii prețului la energie electrică a apărut după liberalizarea pieței. Chiar dacă autoritățile au luat măsuri pentru plafonarea prețurilor, reducerile se aplică de la 1 septembrie doar pentru cei care înregistrează un consum casnic de 255 kwh.

Pentru restul persoanelor, prețul este cel menționat în contract, acesta fiind motivul pentru care foarte multe persoane ajung să plătească facturi uriașe. În plus, facturile sunt calculate în funcție de  consumul mediu lunar de anul trecut, lucru pe care foarte puțini români îl cunosc. Deși s-a dorit ca facturile să fie calculate ținând cont de media consumului din aceeași lună a ultimilor trei ani, specialiștii spun că acest lucru nu îi va ajuta pe cei care vor depăși 255 kwh, aceștia fiind în continuare obligați să plătească prețul din contract.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce poți face pentru a reduce factura la gaz. Metodele care pot fi puse în practică în fiecare locuință

Ce să faci dacă ai primit o factură de curent uriașă

În cazul în care primesc facturi uriașe la curent electric, românii pot proceda în mai multe moduri. Pentru început, aceștia se pot adresa furnizorului pentru ca acesta să verifice dacă nu cumva la mijloc este vorba despre o eroare sau despre o funcţionare anormală a contorului, moment în care factura ar trebui recalculată. În cazul în care furnizorul respinge solicitarea sau nu oferă un răspuns, cei care primesc facturi mari la energie electrică pot merge mai departe și pot depune plângeri fie la ANPC, fie la

ANRE. În acest sens vor fi derulate controale pentru a vedea cum au fost calculate facturile și dacă furnizorii au respectat cadrul legal.

Dacă problema nu se rezolvă nici după sesizările la ANPC sau ANRE, românii pot ajunge în instanță.

În situația în care se constată că facturile au fost calculate corect, românii pot cere plata eșalonată a acestora. 

Citeste si: Ce se întâmplă dacă lași televizorul tot timpul în priză. Iată cât curent consumă și cum îți poate încărca factura