Ce sa faci împotriva inflației - cele 4 modalități de protecție

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 iun 2023, 04:30

Ce sa faci împotriva inflației - cele 4 modalități de protecție

Sursa: PixaBay

Puteți obține o protecție reală împotriva inflației doar dacă vă investiți banii în mod profitabil.

Puteți obține o protecție reală împotriva inflației doar dacă vă investiți banii în mod profitabil. Acesta este cel mai bun mod de a contracara inflația. Avantajul este că nu numai că vă protejați împotriva inflației, dar vă și creșteți capitalul în același timp.

Următoarele clase de active sunt supuse unor fluctuații de valoare- dar pe termen lung tendința este de creștere. Inflația este, de asemenea, utilă, chiar dacă este doar moderată.

Atenție: Vă rugăm să rețineți că randamentele mai mari merg mână în mână cu un risc mai mare. Cu randamente mai mari, veți învinge rata inflației, dar, bineînțeles, cu rate ale dobânzii mai mari, vă confruntați cu noi riscuri.

Utilizați o diversificare cât mai mare

Importanța diversificării investițiilor dumneavoastră nu poate fi supraestimată: Dacă vreți să vă protejați banii, ar trebui să vă diversificați capitalul în sens larg, adică să-l repartizați pe mai multe investiții și categorii de investiții pentru a evita riscurile de grupare.

Diversificarea este o strategie de gestionare a riscului prin care investiți într-o varietate de active diferite, ceea ce poate reduce riscul de pierderi majore în cazul unei volatilități crescute a pieței.

O altă abordare pentru a investi cât mai divers este de a vă repartiza investițiile pe diferite piețe, astfel încât să nu vă limitați investițiile la o singură țară și să evitați astfel riscul de grupare.

La Invesdor, vă oferim posibilitatea de a investi în companii puternice din multe țări europene- combinând sprijinul pentru economia europeană cu o gestionare rezonabilă a riscurilor.

Nu în ultimul rând, ar trebui să vă diversificați în diferite categorii de companii, atât în companii tinere în plină ascensiune, cât și în companii tradiționale de dimensiuni medii, bineînțeles, în funcție de profilul dumneavoastră personal de risc. La Invesdor vă oferim toate acestea- alegerea vă aparține.

Acțiuni pentru a te proteja împotriva inflației

La fel ca bunurile imobiliare sau metalele prețioase, acțiunile sunt active tangibile. Acest lucru se datorează faptului că în spatele acțiunilor se află companii cu active reale asociate, cum ar fi clădirile fabricilor, utilajele și personalul.

Acestea sunt foarte potrivite ca protecție împotriva inflației, deoarece prețurile cresc de obicei atunci când crește masa monetară.

Ca întotdeauna în cazul acțiunilor, depinde de acțiunile pe care le dețineți. Dacă societățile reușesc să transfere creșterile de costuri cauzate de inflație, atunci dumneavoastră, ca acționar, beneficiați de inflație.

Cu toate acestea, condiția prealabilă este ca salariile reale ale clienților să țină pasul. Dacă puterea de cumpărare a clienților unei companii scade, prețurile nu pot fi transferate către aceștia. Clienții nu-și mai pot permite produsele sau serviciile companiei.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În acest caz, este întotdeauna o chestiune de a găsi echilibrul potrivit. Studiile arată că acțiunile au cel mai bun randament până la o rată a inflației de cinci procente. Pe de altă parte, ratele mai mari ale inflației cauzează probleme serioase. Cu toate acestea, acest lucru afectează de obicei întreaga economie și, de asemenea, alte clase de active.

Prin urmare, acțiunile sunt potrivite ca protecție împotriva inflației la o rată a inflației moderată sau crescută de până la cinci procente. În afară de aceasta, există mulți factori de risc imprevizibili. Bineînțeles, depinde de stocurile potrivite. Chiar și fără o inflație puternică, chiar și într-o economie funcțională, o companie poate da faliment.

Pe termen lung, o investiție în acțiuni ar trebui să depășească rata inflației de două procente. DAX, cel mai mare indice bursier german, a generat până acum un plus mediu de opt procente pe an. Prin urmare, randamentul dumneavoastră real ar fi de șase procente pe an, cu mult peste inflație.

Profiturile companiilor individuale au de asemenea de suferit de pe urma creșterii inflației. În trecut, am putut observa că majoritatea era destul de capabilă să transfere creșterea prețurilor către consumatori. Astfel, companiile au reușit cel puțin să mențină profiturile stabile. Din acest motiv, este logic să investim în acțiuni cât mai diversificate posibil. De exemplu, prin intermediul fondurilor tranzacționate la bursă (ETF-uri/ fonduri de indici) cu costuri reduse.

Proprietăți imobiliare ca protecție împotriva inflației

O proprietate funcționează bine ca o protecție împotriva inflației dacă dumneavoastră, în calitate de cumpărător, transferați costurile mai mari asupra chiriașilor. Pentru că, odată cu inflația, cresc și costurile de întreținere a proprietății. Costurile de finanțare pot crește, de asemenea, dacă nu aveți un acord cu rata fixă cu banca sau dacă acesta expiră. Dacă chiriile nu cresc proporțional cu costurile, dumneavoastră, ca proprietar, veți avea pierderi. Creșterile puternice și rapide ale chiriei sunt, de obicei, dificil de aplicat chiriașilor. În timpul unei inflații puternice sau chiar hiperinflații, acest lucru devine imediat o hiperproblemă.

Cu toate acestea, proprietatea este o protecție destul de bună dacă o vindeți în timpul unei inflații ridicate. Pe măsură ce inflația crește, cresc și prețurile proprietăților, astfel încât este posibil să vă puteți vinde proprietatea la un preț mult mai mare decât cel plătit inițial. Pentru a face acest lucru, desigur, aveți nevoie de un cumpărător care este dispus să plătească un preț mai mare. Atenție însă la bulele imobiliare!

Dacă nu dispuneți de suficient capital pentru a vă cumpăra propria proprietate, puteți participa și la fonduri imobiliare. Acest lucru face posibilă participarea în industria imobiliară chiar și cu sume mici.

Ca active tangibile, bunurile imobiliare sunt, de asemenea, potrivite ca protecție pe termen lung împotriva inflației. Atenție însă: dacă, din cauza inflației, costurile de finanțare și de gestionare cresc mai mult decât veniturile curente, se poate ajunge la un deficit.

Fondurile de infrastructură ca protecție împotriva inflației

Extinderea infrastructurii va rămâne o problemă importantă în Germania și în lume pentru mult timp de acum încolo. Pe lângă poduri, autostrăzi și aeroporturi, s-au făcut recent investiții în rețelele de comunicații și în energiile regenerabile. Pe lângă investițiile individuale, se oferă din ce în ce mai multe fonduri care grupează diverse proiecte de infrastructură. Prin urmare, o investiție în fonduri de infrastructură poate fi utilă, mai ales pentru că majoritatea oferă un randament peste medie. Cererea este enormă și va continua să crească.

Fondurile de infrastructură oferă o stabilitate și o predictibilitate relativ ridicate. Companiile la care participă fondurile sunt adesea "cvasi-monopoliste". Acestea sunt garantate prin contracte pe termen lung și sunt mai puțin dependente de ciclurile economice. Prin urmare, fondurile de infrastructură sunt potrivite ca supliment la protecția împotriva inflației.

Citeste si: De ce inflatia in Elvetia este cu mult sub cea din Europa

Citeste si: Care ar fi efectele unei noi recesiuni. Firmele mici vor simți recesiunea cel mai puternic

 

Taguri: