A treia zi de Paște mai este cunoscută și sub denumirea de Marțea Albă. În anul 2022, sărbătoarea pică în calendarul creștin ortodox pe data de 26 aprilie, având în vedere că Paștele Ortodox a fost sărbătorit pe data de 24 aprilie. Iată ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă în Marțea Albă și ce trebuie să facă toți credincioșii pentru a avea parte de noroc și belșug.
Calendar creștin ortodox, 26 aprilie 2022. A treia zi de Paște, sărbătoare cu cruce roșie
Pe 26 aprilie 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc a treia zi de Paște. În calendarul creștin ortodox, aceasta este sărbătoarea luminii și a bucuriei, motiv pentru care este marcată cu cruce roșie, iar credincioșii o respectă cu sfințenie.
În a treia zi de Paște, mai exact în Marțea Albă, se spune că este bine să se dea de pomană pască, dar și alte preparate care au rămas de la masa tradițională de Paște.
Tot în a treia zi de Paște se spune că este bine să fie întoarse vizitele care au fost făcute în prima zi de Paște. Astfel, dacă de Paște finii au mers la nași, acum, în Marțea Albă, nașii ar trebui să meargă la fini. Același lucru este valabil în cazul în care copiii și-au vizitat părinții, aceștia din urmă întorcându-le vizita în a treia zi de Paște.
Pentru că a treia zi de Paște este o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, în această zi sfântă, creștinii ortodocși nu au voie să muncească, să spele rufe, să calce sau să facă treburi în gospodărie. Se crede că cei care ignoră aceste lucruri și muncesc în Marțea Albă vor avea parte de ghinion și de momente dificile în restul anului.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Rugăciunea care se rostește în a treia zi de Paște
Săptămâna Luminată este cea care urmează după sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Este prilej de bucurie pentru toți credincioșii și se spune că este bine ca în fiecare zi din Săptămâna Luminată să fie rostită câte o rugăciune. Iată ce rugăciune se spune în a treia zi de Paște, mai exact în Marțea Albă.
„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin Tine. Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţirea trupurilor şi spre izgonirea demonilor. Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci şi ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze.
Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri, suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita şi dumnezeiasca Ta înviere.
Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit. Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga.
Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta. Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin ”, aceasta este rugăciunea care se spune în a treia zi de Paște.
Citeste si: Când pică Paștele ortodox și catolic în 2023