Luna noiembrie aduce mai multe sărbători importante pentru români, iar cu aceste ocazii se respectă o serie de tradiții și superstiții. În popor se spune că toți cei care vor ține cont de aceste tradiții vor avea parte de belșug și noroc în anul ce vine.
De ce luna noiembrie se mai numește și „brumar”?
Denumirea populară a lunii noiembrie este brumar și nu în mod întâmplător.
Principalele tradiții și superstiții care ar trebui respectate în luna noiembrie au legătură cu sărbătorile religioase importante ale acestei luni.
Tradiții și superstiții care trebuie respectate în noiembrie
Prima zi importantă a lunii noiembrie este cea dedicată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Aceștia sunt sărbătoriți pe data de 8 noiembrie. Se spune că cei care vor da de pomană în această zi și vor aprinde lumânări pentru vii și morți vor avea parte de noroc și liniște sufletească. Fiind vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie, o superstiție veche spune că nu este bine ca oamenii să muncească în această zi.
Cei care o vor face riscă să atragă energiile negative.Pe 11 noiembrie, de Sfântul Mina, se spune că este bine care femeile să ducă la biserică lumânări pe care să le lipească cu susul în jos de sfeșnice. Se crede că făcând acest lucru vor îndepărta răul de casa lor.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Există superstiții legate și de data de 14 noiembrie 2021, atunci când are loc Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului. Se spune că femeile nu au voie să coasă cu ață roșie în această zi și nici să folosească obiecte ascuțite. Cele care vor face acest lucru vor avea parte de pagube însemnate. Dacă vremea este bună de Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului, atunci se spune că primăvara va fi blândă și ploioasă.
Pe 21 noiembrie este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Se spune că dacă vremea va fi frumoasă, iar noaptea va fi cerul senin, atunci anul ce urmează va fi rău, în timp ce dacă va ploua sau va ninge, atunci anul va fi unul bun și bogat.
Pe data de 30 noiembrie este sărbătorit Sfântul Andrei. Această sărbătoare este încărcată de tradiții și superstiții.
Se spune că oamenii nu ar trebui să facă ordine în casă, să arunce gunoiul sau să își pieptăne părul, asta dacă nu vor să atragă forțele răului.Se crede că pe 30 noiembrie este noaptea în care ajung pe pâmânt spiritele celor morți, iar pentru a le alunga, ușile și ferestrele caselor se ung cu usturoi. Tot pentru a împiedica strigoii să ajungă în case, românii obișnuiau să pună toate cănile, castroanele și farfuriile cu gura în jos pentru a nu exista niciun loc prin care spiritele rele să intre în case.
Pentru a avea parte de noroc în anul următor, se spune că este bine ca pe 30 noiembrie să se pună grâul la încolțit. Dacă acesta va fi des și înalt până de Anul Nou, atunci următorul an va fi unul îmbelșugat.
Citeste si: Cum va fi vremea în noiembrie 2021? Prognoza meteo ANM pentru luna noiembrie