Ce să nu dai sub nicio formă de pomană de Moșii de Iarnă 2025: Ce trebuie să conțină pachetele care se împart și ce pățesc femeile care muncesc în această zi

Autor: Cristina Mocanu

Ce nu este bine să dai de pomană de Moșii de Iarnă 2025

Sursa: basilica.ro

Ce tradiții se respectă pe data de 22 februarie, de Sâmbăta Morților, 2025. Ce nu este bine să dai de pomană de Moșii de Iarnă și ce trebuie să conțină pachetele care se împart pentru sufletele celor adormiți?

Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe, având loc în fiecare an în sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți. În 2025, Moșii de Iarnă vor fi sărbătoriți pe 22 februarie. Această zi este dedicată pomenirii sufletelor celor adormiți, iar tradițiile și obiceiurile sunt respectate cu sfințenie de către credincioși.

Ce nu este bine să dai de pomană de Moșii de Iarnă 2025

Tradiția spune că anumite lucruri nu trebuie date de pomană de Sâmbăta Morților, deoarece pot avea conotații negative sau nu sunt conforme cu obiceiurile bisericești:

Țigări – Este interzis să se ofere țigări de pomană, deoarece acestea nu sunt considerate lucruri binecuvântate.

Băuturi spirtoase – Conform tradiției, singurul alcool care poate fi oferit este vinul, simbolizând Sângele lui Hristos.

Obiecte ascuțite sau periculoase – Cuțitele, foarfecele sau alte obiecte tăioase nu trebuie date de pomană, deoarece se crede că pot „tăia” legătura dintre cel decedat și lumea celor vii.

Haine de culoare neagră – Tradiția spune că este bine să oferi haine de culori deschise, simbolizând lumina și speranța, și nu haine negre care sunt asociate cu doliul.

Mâncare expirată – Este recomandat să se ofere alimente care rezistă mai mult timp, pentru ca cei nevoiași să se poată bucura de ele în liniște.

Citește și: 22 februarie este ultima zi în care se poate mânca piftie! Tradiții și obiceiuri pe care le respectă credincioșii de Moșii de iarnă

Ce trebuie să conțină pachetele care se dau de pomană de Moșii de Iarnă

Pachetele de pomană sunt oferite în amintirea celor adormiți și trebuie să conțină alimente binecuvântate de preot, precum:

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Scenariile din 2025 cu privire la voucherele de energie electrică. Cum pot fi ajutate gospodinele din categoriile vulnerabile

Colivă – Simbolizează învierea și viața veșnică, fiind preparată din grâu fiert, zahăr, nucă și miere.

Pâine sau colac – Simbolizează Trupul lui Hristos și este nelipsit din pachetele de pomană.

Vin – Este oferit în memoria celor adormiți, având o semnificație spirituală profundă.

Fructe și legume – Simbolizează rodnicia și continuitatea vieții.

Plăcinte sau prăjituri de casă – În special în Bucovina, se oferă plăcinte cu brânză, iar în Transilvania prăjitura „pupi”, un chec cu mere.

Luminări aprinse – Se consideră că acestea ghidează sufletul celui decedat către lumină.

Ce pățesc femeile dacă muncesc de Moșii de Iarnă 2025

Conform tradiției populare, în această zi nu este bine ca femeile să muncească, mai ales să spele, să coase sau să țese. Se spune că acelea care nu respectă interdicția vor fi „pedepsite să tremure ca o piftie”. De altfel, Moșii de Iarnă mai sunt cunoscuți și sub denumirea de „Moșii de Piftii” deoarece se obișnuiește să se consume piftie, iar dacă aceasta nu este mâncată până în această zi, trebuie aruncată, altfel se spune că vin friguri vara.

Citește și: Pe ce dată pică Moșii de iarnă 2025: Ce alimente este bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților pentru sufletele adormiților și ce reprezintă acestea

Astfel, Moșii de Iarnă este o zi importantă pentru pomenirea celor trecuți la cele veșnice, iar tradițiile și obiceiurile trebuie respectate cu sfințenie. Pachetele de pomană trebuie să conțină alimente binecuvântate, iar anumite lucruri, precum țigările și băuturile spirtoase, sunt interzise. De asemenea, femeile trebuie să se abțină de la muncă în această zi pentru a evita „pedeapsa piftiilor”. Respectarea acestor tradiții nu doar că onorează memoria celor dragi, dar asigură și continuitatea unor obiceiuri străvechi care definesc credința și cultura noastră ortodoxă.