Ce să nu faci de 1 ianuarie: tradiții și superstiții pentru prima zi a Noului An

Author: Denisa Avram
Actualizat: 19 iul 2022, 23:05

Care sunt tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou care ne-ar putea aduce noroc în 2021

Tradiţia spune că de Anul Nou trebuie să se înnoiască toate. Astfel trebuie să le purtăm un gând bun celor dragi ca să le meargă bine tot anul. Află ce să eviţi în prima zi din noul an pentru un 2021 prosper!

Ce se sărbătoreşte în prima zi din an

În 1 ianuarie se sărbătoreşte Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe,considerat „păzitor de duhuri rele”. 

Legenda spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat-o chiar pe cea dintâi. Fericit,El a luat un clopoţel, l-a legat la o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze cele bune.

Sorcova, cea mai cunoscută tradiție de Sfântul Vasile

La trecerea dintre ani şi pe 1 ianuarie copiii obişnuiesc să meargă cu sorcova din casă în casă, pentru a ura  bogăţie şi sănătate. 

Sorcova era confecţionată,din rămurele de pomi fructiferi (măr, păr, vişin, prun) sau de trandafir.Ele erau tăiate şi puse la înmugurit  în ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sau de Moş Nicolae (6 decembrie). Apoi, sorcova, a început să fie realizată dintr-o nuia cu rămurele împodobite cu fire colorate de lână sau cu beteală. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Copiii sorcovesc părinţi şi rudele apropiate, apoi pornesc, în grup să colinde şi vecinii.Sorcova se păstrează peste an, agăţată de peretele de la răsărit al casei.

Citeste si: Tradiţii de Revelion: Ce trebuie să faci neapărat pentru un an mai bun în 2021

Ce e bine să faci în prima zi a anului

În ziua de Anul Nou să se fiarbă în oală un cap de porc, pentru ca familiei să îi meargă bine în restul anului.Se

spune că aşa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug. 

De asemenea,fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru spor la lucru în noul an.

Citeste si: Programul băncilor de Revelion. Orarul pentru 31 decembrie, 1 și 2 ianuarie

Este bine să bei mult vin,de Sfântul Vasile, deoarece există credinţa că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului. 

Citeste si: Calendar ortodox 1 ianuarie 2021. Crestinii sarbatoresc doua mari sarbatori in prima zi a Noului An!