Ce să pui în apa în care fierb ouăle de Paște. Se vor decoji mult mai ușor

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 ian 2024, 04:00

Ce să pui în apa în care fierb ouăle de Paște

Sursa: PixaBay

Ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, cea mai răspândită culoare fiind cea roșie, asemănându-se cu sângele Mântuitorului Iisus Hristos, atunci când a fost răstignit.

Deși ouăle de Paște sunt foarte ușor de vopsit, decojirea acestora poate fi o bătaie de cap pentru toată lumea. Acestea sunt câteva ingrediente ce pot ajuta de decojirea ouălor de Paște.

Citește și: Baiț pentru miel. Cum prepari cea mai delicioasă friptură pentru masa de Paște

Adaugă aceste ingrediente în apa de fierbere dacă vrei ca ouăle de Paște să se decojească ușor

Dacă îți dorești ca ouăle de Paște să se decojească mai ușor în momentul în care vreți să le consumați, acestea sunt câteva ingrediente pe care să le adăugați în apa în care fierb ouăle. Bicarbonatul de sodiu este un ingredient ce ne sare în ajutor atunci când vine vorba de decojirea ouălor de Paște. Ouăle proaspete sunt mai acide, iar albușul acestora aderă mai mult la coajă, iar după acestea sunt ținute în frigider, PH-ul oului crește, devenind astfel mai alcalin, fiind mai ușor de decojit.

Pentru a grăbi procesul de decojire, în apa de fierbere a ouălor trebuie să adăugăm puțin bicarbonat de sodiu.

Dacă vrem o altă variantă pentru decojirea mai rapidă a ouălor de Paște, atunci vom avea nevoie de zeama de lămâie. Pentru ca coaja ouălor să fie intactă, chiar dacă au fost ținute mai mult timp la temperaturi ridicate, trebuie să ungem ouăle crude cu zeamă de lămâie, înainte să le punem la fiert.

Însă zeama de lămâie ne ajută și la decojirea ouălor de Paște, iar tot ce trebuie să facem este să punem o linguriță de suc de lămâie în apa în care fierbem ouăle. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Rețetă pască pentru Paște 2023. Modul de preparare tradițional românesc

Moduri în care puteți să vopsiți ouăle de Paște

Pentru a vopsi ouăle de Paște nu este necesar să folosim doar vopselele din comerț, există și câteva metode naturale prin care să le colorăm. Sfecla roșie este un colorant natural ce poate fi folosit pentru colorarea ouălor de Paște. Astfel încât culoarea ouălor să fie cât mai intensă, trebuie să folosim o cantitate mare de sfeclă roșie, tăiată cubulețe.

Punem sfecla roșie alături de ouăle fierte, într-o oală, după care adăugăm apă și două linguri de oţet pentru fixarea culorii şi o lingură de sare fină. Punem amestecul la fiert între 15 minute și o oră, în funcție de intensitatea pe care vrem să o aibă culoarea.

Ceaiul verde este un alt colorant natural, ce poate fi folosit pentru colorarea ouălor de Paște. Avem nevoie de şapte pliculeţe de ceai verde care se fierb timp de 5 minute în 600 ml de apă şi o lingură de oţet.

După care putem adăuga ouăle pentru 25 de minute sau câteva ore, în fucnție de intensitate. 

Citește și: Paște 2023: Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare de Prohodul Domnului. Ce nu ai voie să faci în această zi?

Surse: clickpentrufemei.ro, libertatea.ro