Ce să pui în cârnații de casă pentru un plus de savoare. Ingredientul secret care le oferă gustul de altădată

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 05 dec 2024, 09:32

Cârnați de casă

Sursa: Pexels.com

Cârnații de casă nu lipsesc de pe mesele românilor, în special în sezonul sărbătorilor de iarnă, iar acesta este ingredientul pe care trebuie să îl adăugăm pentru a le reda autenticitatea.

Preparatele tradițional românești încep să fie pregătite de gospodinele din România, astfel încât să se bucure de savoarea acestora de Crăciun. Cârnații de casă sunt nelipsiți în meniul mesei de Crăciun, iar acest ingredient îi ajută să iasă în evidență și să aibă gustul de odinioară. Iată care este ingredientul care schimbă cu totul gustul cârnaților de casă.

Ingredientul care schimbă gustul cârnaților de casă

Cârnații de casă sunt un preparat care completează masa de Crăciun a românilor, fiind așezați lângă sarmale, varză călită, șuncă sau tobă. Cum nu pot lipsi de pe masa de Crăciun, gospodinele au început deja să își perfecționeze rețeta cârnaților de casă, astfel încât să se asigure că redau autenticitatea acestora în ziua de sărbătoare.

Cârnații sunt adesea preferați de către gospodine pentru că nu sunt necesare multe ingrediente.

Carnea pe care o aleg este foarte importantă, dar și condimentele alese pentru a completa savoarea cârnaților de casă. Gospodinele nu trebuie să uite că pe lângă sare și piper este indicat să adauge și ingredientul secret, cimbrul. 

Citește și: Carnati de Craciun. Retetele si secretele celor mai buni carnati din Romania

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Cimbrul este condimentul care schimbă gustul cârnaților de casă, oferindu-le savoarea și gustul de odinioară. Acest condiment completează de minune notele cărnii, fiind adesea asociat cu gustul copilăriei, potrivit fanatik.ro.

Rețeta perfectă pentru cârnați de casă

Ingrediente:

  • 1 kilogram de carne de porc cu 30% grăsime (pulpă, spată, fleică, piept de porc)
  • 25 de grame de usturoi
  • 18-20 de grame de sare
  • 2-3 grame de piper
  • 25 de grame de paprica dulce (boia de ardei)
  • 10 grame de chimen semințe
  • 5 grame de zahăr
  • 5 grame de cimbru uscat
  • 50 de mililitri de vin alb
  • 2 metri de mațe de porc

Mod de preparare:

Carnea pe care am cumpărat-o, mai exact pulpa, spata, fleica și pieptul de porc, trebuie să fie tăiată în cubulețe egale, astfel încât să putem să o tocăm la mașina de tocat cu ușurință. Grăsimea din carne nu trebuie să fie eliminată în totalitate, deoarece aceasta oferă un plus de savoare cârnaților de casă. După ce am tocat tot kilogramul de carne atunci când carnea este rece, astfel încât să nu se topească grăsimea, putem începe să adăugăm condimentele.

Peste carnea tocată adăugăm usturoiul pisat, după care amestecăm bine și începem să punem treptat vinul alb. Atunci când tot vinul este adăugat punem pune și celelalte condimente, mai exact sarea, piperul, chimenul, boiaua și cimbrul. După ce am adăugat toate condimentele peste carne este indicat să amestecăm foarte bine, astfel încât să fie compoziția cârnaților de casă omogenizată.

Acum că avem compoziția cârnaților de casă putem să începem să asamblăm preparatul tradițional românesc.

Mațele pe care le folosim trebuie să fie spălate și ușor umede când le folosim. Tragem un maț de porc peste pe dispozitivul conic special al aparatului, după care adăugăm mici bile rotunde de carne, însă trebuie să avem grijă să nu existe goluri de aer în carnea din mațul de porc. 

Este opțional, dar putem avea lângă noi o sfoară pentru a împărții mațul în mai mulți cârnați de aceeași mărime, potrivit savoriurbane.com