Ce salarii există la Poșta Română și cât ajunge să câștige un poștaș în 2021

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 23 iul 2022, 16:15

Poșta Română are aproximativ 25.000 de angajați. Știți însă cât câștigă un poștaș în 2021?

Cine a zis că meseria de poștaș este ușoară, s-a înșelat amarnic. În România există peste 11.000 de poștași, iar salariile acestora nu sunt deloc mari. Bineînțeles că diferă în funcție de vechime, dar și în funcție de bonusurile pe care le primesc. 

Câți bani ia un poștaș în România

Poșta Română are în prezent aproximativ 25.000 de angajați, dintre care peste 11.000 lucrează ca poștași.

Ceilalți ocupă posturi la ghișee sau în birouri. De menționat este și faptul că 67% dintre poștașii români sunt femei. 

Salariile în această companie diferă destul de mult, în funcție de posturi. De asemenea, se ține cont și de vechimea pe care o are un angajat. Astfel, unii pot primi bonusuri destul de consistente, care pot mări considerabil veniturile lunare. 

Salariul minim al unui poștaș este de 2.300

de lei, brut, adică 1.386 de lei net. Angajații acestei companii beneficiază și de bonuri de masă

Cei care au o experiență mai mare în domeniu, de cel puțin 5 ani, pot primi câteva sute de lei în plus la salariu. Cei care sunt nevoiți să lucreze sâmbăta și duminica sau în zilele de sărbătoare legală, primesc și un bonus de 50% din salariul de bază.  

Gândiți-vă însă că această meserie este una destul de solicitantă. Poștașii trebuie să se deplaseze zilnic pe teren și să intre în contact cu foarte mulți oameni. Uneori, acest lucru poate să fie destul de dificil și chiar periculos, mai ales în situația actuală, cauzată de pandemia de coronavirus. 

Un mic avantaj al poștașilor este acela că, uneori, primesc bacșiș de la oamenii în vârstă, atunci când le duc pensiile acasă.

Nu este vorba de sume mari, însă, cu puțin noroc, un astfel de angajat poate strânge într-o zi peste 100 de lei, în funcție de câte pensii livrează. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Salariile angajaților de la Poșta Română

Așa cum spuneam, pe lângă poștași, există și alte posturi în cadrul acestei companii.

De exemplu, o persoană care lucrează la dispecerat poate câștiga peste 2.100 de lei, net, la care se adaugă și bonurile de masă. 

Un manipulant de marfă sau un stivuitor încasează lunar aproximativ 2.000 de lei, mai mult decât un angajat pe postul de factor poștal, care câștigă sub 2.000 de lei. 

Postul de oficiant urban este recompensat cu aproximativ 1.900 de lei, în timp ce mânuitorul de valori câștigă peste 2.300

de lei. 

Șoferii angajați la Poșta Română iau salariul minim pe economie, dar, în schimb, un angajat la IT poate ajunge și la 5.000 de lei lunar. 

Angajații care lucrează în tura de noapte au un spor de 25% din salariul de bază, iar cei care ocupă funcţii de conducere beneficiază și de o indemnizaţie lunară, care poate să depășească 3.000 de lei.

Anul trecut, Poșta Română a avut o cifră de afaceri de 1,37 miliarde de lei. 34 de milioane de lei a fost venitul obținut de această companie.

Statul român deține 93,52% din Poşta Română, iar Fondul Proprietatea, restul de 6,48%. Această companie se autofinanțează, adică își obține singură veniturile din contractele pe care le încheie. 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?