Ce salarii se majorează de la 1 iulie 2023. Cinci categorii de angajați vor primi salarii mai mari din această vară

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 14 iun 2023, 21:57

Decizia de majorare a salariilor a fost luată de către Executiv

Sursa: shutterstock

Începând cu data de 1 iulie 2023, cinci categorii de angajați vor primi salarii mai mari. Salariile se vor majora la nivelul stabilit de Legea-cadru în ceea ce privește salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul trecut.

Începând cu data de 1 iulie 2023, cinci categorii de angajați vor primi salarii mai mari. După profesori, alți bugetari se vor bucura de mai mulți bani în fiecare lună.

Cinci categorii de angajați primesc salarii mai mari de la 1 iulie

Angajații din sănătate, angajații asistenței sociale, cei din apărare, din ordine publică și angajații securității naționale vor primi salarii mai mari, începând cu data de 1 iulie 2023, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022.

Decizia de majorare a salariilor a fost luată de către Executiv, dar doar pentru o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar (statisticienii medico-sanitari, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele) care nu au atins, până acum, nivelul de salarizare maxim, care este prevăzut în grilă, comparativ cu restul personalului cu studii superioare de specialitate, pe aceeași anexă.

Citește și: Anunţ important pentru pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile acestor români

Angajații din asistență socială vor primi și ei salarii mai mari, luându-se în calcul ultimele evenimente care au avut loc, inclusiv războiul din Ucraina și lipsa personalului de specialitate.  

Mai mult decât atât, începând cu data de 1 iulie, urmează să crească inclusiv salariile și soldele angajaților din apărare, din ordine publică și din securitate națională, care urmează să fie stabilite la nivelul salariilor prevăzute pentru anul 2022.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Profesorilor le-au fost promise salarii mai mari

După trei săptămâni de grevă, profesorilor le-au fost promise salarii mai mari.  Cadrele didactice au suspendat greva, dar o vor reîncepe, dacă nu se vor finaliza demersurile care să confirme banii pe care ar urma să îi primească în plus.

În urma protestelor, toate categoriile de angajați din educație ar urma să primească salarii cu aproximativ 25% mai mari, iar salariile brute vor primi un spor de 10% pentru solicitarea neuropsihică și pentru alte activități, precum dirigenția.

Citește și: Greva din educație se suspendă. Aceasta a fost declanșată pe data de 22 mai

Salariile vor fi următoarele:

  1. 3.157 de lei net- profesor debutant cu studii superioare de lungă durată, cu o experiență mai mică de un an,
  2. 4.968 de lei net- profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și peste 25 de ani de experiență,
  3. 4.063 de lei net- profesor cu studii superioare, gradul didactic II și o experiență cuprinsă între 15 și 20 de ani,
  4. 3.838
    de lei net- profesor cu studii superioare, definitivat, cu i experiență cuprinsă între 10 și 15 ani.

„Asta înseamnă că cei cu veniturile cele mai mici primesc un pic mai mult şi este normal să fie aşa şi este un principiu discutat şi agreat cu toţi cei aflaţi la masa negocierilor. Efortul bugetar este la nivelul creşterii de 25% şi cred că este un prim pas şi pentru ceea ce va însemna reaşezarea grilei în noua lege a salarizării”, a transmis Ligia Deca, ministrul Educației, conform romania.europalibera.org.