Un procuror stagiar, cu o experiență între 0 și 3 ani, fie că lucrează în București sau în altă localitate, are o indemnizație lunară de 9.905 lei net, potrivit lege5.ro .
Un procuror cu grad de judecătorie câștigă, dacă are între 0-3 ani experiență, 11.929 net lunar. În cazul unei experiențe de peste 20 de ani, indemnizația lunară ajunge la 16.429 de lei.
Un procuror cu grad de tribunal, judecător militar la tribunalul militar câștigă, în funcție de experiență, între 18.905 lei net lunar și 21.429 lei net lunar, la o încadrare cu experiență de peste 20 de ani.
Un procuror cu grad de curte de apel câștigă, în funcție de experiență, între 19.810 lei net lunar și 21.905 lei lunar. Un procuror cu grad de PICCJ are o indemnizație lunară cuprinsă între 20.786
Procurorii-șefi, numiți de președintele Iohannis
Potrivit legii, decretele de numire în funcție ale procurorilor-șefi sunt semnate de Președintele României. În luna februarie a acestui an, șeful statului, Klaus Iohannis, a semnat decretele de numire în funcție a şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT.
Nominalizările pentru procurorii-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT au fost făcute de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat pe 20 de februarie decretele de numire în funcție ale următorilor procurori-șefi:
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
• Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;
• Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;
• Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.
Cine sunt noii procurori-șefi ai României
Gabriela Scutea, noul procuror-șef al PICCJ, a fost procuror general adjunct între 2006 și 2013, în perioada în care Laura Codruța Kovesi a condus Parchetul General. Gabriela Scutea a îndeplinit funcţia de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană între 2013 și 2016 şi a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiției între 2016 și 2017.
Elena-Giorgiana Hosu, noul procuror-șef al DIICOT, a fost procuror-șef adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015. După ce Alina Bica a demisionat în anul 2015 din funcţia de procuror-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu a preluat conducerea interimară a instituţiei. Giorgiana Hossu are o experiență de peste 20 de ani în procuratură.
Crin Bologa, noul procuror-șef DNA, a fost adjunct al Parchetului Sălaj și a condus DNA Cluj între 2005 și 2008. Lucrează în procuratură din 1996.