Ce salariu are o însoțitoare de zbor care lucrează pentru o companie low cost

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 29 iul 2022, 14:45

Care este salariul de bază al unei stewardese la o companie low cost 

Sursa: unsplash.com

Salariul unei însoțitoare de zbor diferă de la o companie la alta. De exemplu, stewardesele care lucrează la o companie low cost nu au un salariu foarte mare.

Meseria de însoțitor de zbor poate fi una extrem de palpitantă, dar nu este nicidecum foarte bine plătită, așa cum s-ar crede. Cel puțin, stewardesele angajate la companiile low cost au un salariu mediu, cu tot cu diurnă și comisioane. 

Cât câștigă stewardesele de la companiile low cost

Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală și de Est, oferă salarii modeste pentru însoțitorii de zbor. 

Este adevărat că trainingul este gratuit, iar firma plătește, de asemenea, și pregătirea celor care trebuie să-și obțină licența de zbor. În schimb, stewardesele trebuie să rămână angajate la această companie, pentru cel puțin 12 luni. 

Salariul de bază al unei stewardese la Wizz Air este de 300 de euro. La această sumă se adaugă, însă, diurna, în valoare de 40 de euro, pe fiecare zi de zbor. 

De asemenea, însoțitoarele de zbor au și un comision, în valoare de 10%, din tot ceea ce vând în timpul zborului. Astfel, salariul final poate să depășească lejer 1.000 de euro pe lună, în special în lunile de vară, dar și în decembrie, atunci când sunt mai multe zile de zbor pe lună. 

O altă companie low cost foarte cunoscută este și Blue Air.

Ce-i drept, salariile însoțitorilor de zbor sunt mai mici, în comparație cu cele de la Wizz Air. Astfel, o stewardesă poate să câștige lunar în jur de 750 de euro, cu tot cu diurnă. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

La Ryanair, salariile sunt mai bune, iar o însoțitoare de zbor poate să primească la final de lună chiar și 1.500

de euro. În plus, compania oferă un bonus de 1.200 de euro, în primul an de la angajare. 

Acesta se acordă împărțit în 4 luni, iar după un an, stewardesele pot câștiga bonusuri în valoare de 1.800 de euro. 

Ce salarii au însoțitoarele de zbor la marile companii de linie

În ultimii ani, companiile aeriene low cost au intrat puternic pe piață și au reușit să se extindă extrem de repede.

Prețurile mici i-au făcut pe mulți pasageri să renunțe la marile companii de linie și să aleagă, în schimb, zborurile de la low cost. 

Chiar și așa, companiile de linie oferă salarii mult mai atractive, spre deosebire de cele low cost. De exemplu, la Emirates, o însoțitoare de zbor câștigă între 2.000 și 2.500 de dolari pe lună. 

În plus, se primește și diurnă pentru layover.

Cazarea la hotel este plătită de companie, iar însoțitorii de zbor vor sta doar la hoteluri de 4 și 5 stele. 

La fel de bine plătite sunt și însoțitoarele de zbor de la Qatar Airways, care pot avea un salariu lunar care să depășească 2.700 de euro, în funcție de numărul de ore zburate. 

La Air France, salariul unei însoțitoare de zbor ajunge și la 2.600 de euro, în timp ce British Airways plătește stewardesele cu 1.100 de lire, la început, și cu 2.300, după cel puțin un an de experiență.