Ce salariu are un luptător de la SPP. Îi păzesc pe Iohannis sau pe Câțu, însă banii nu sunt prea grozavi

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 31 iul 2022, 05:55
Ofițeri SPP
Sursa: Facebook

Deși mulți se gândesc că jobul ca ofițer SPP ar fi foarte bine plătit, nu este deloc așa.

Un ofițer SPP câștigă în jur de 5.000 de lei net pe lună, având în vedere bonusurile, dar salariul nu este deloc unul mare având în vedere responsabilitățile uriașe.

Un ofițer SPP nu are un program propriu-zis, programul său depinde de cel pe care îl păzește, fie pe președintele țării, Klaus Iohannis, fie pe premierul actual Florin Vasile Cîțu. Ofițerul SPP poate lucra și 7 zile din 7, însă are și destule zile libere anual. Ofițerii SPP au, conform contractului, circa 30 de zile libere anual.

Președintele Băsescu, pe vremea în care a îndeplinit funcția de șef al statului, le dădea mari bătăi de cap SPP-iștilor datorită faptului că îi plăceau băile de mulțime, iar astfel de întâlniri cu publicul sunt mereu periculoase.

Cât câștigă un ofițer SPP

Chiar dacă salariul nu este unul extraordinar, ofițerii SPP au avantajul, la fel ca și ofițerii SRI, că pot ieși la pensie după 20 de ani în sistem.

Acest lucru se poate face chiar și de la 45 de ani. 

În vara anului trecut s-a creat o discuție legată de șefii SPP, respectiv SRI și cât câștigă aceștia. Șeful SPP este Lucian Pahonțu, în timp ce șeful SRI este Eduard Hellvig.

Președintele României, Klaus Iohannis, va beneficia de gardă SPP și după încheierea mandatului
[Sursa: Facebook]

Citeste si: Ion Iliescu nu votează nici cu urna mobilă la alegerile locale! Care este motivul

Din declarațiile de avere pe care șefii serviciilor sunt obligați să le depună, reieșea că șeful SPP, Lucian Pahonțu, avea un salariu aproape dublu față de șeful SRI, Eduard Hellvig.

În ultima declarație de avere completă de șeful SPP, pentru anul 2019, Lucian Pahonțu dezvăluia că încasează un salariu anual de 296.652

de lei, adică 24.721 de lei pe lună. În plus, Lucian Pahonțu nota că a beneficiat în anul 2019 și de indemnizații de deplasare în valore de 9.820 de lei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În timp ce salariul șefului SPP creștea, cel al șefului SRI era diminuat. Dacă în 2016 șeful SRI avea un salariu de 15.190 de lei pe lună, ajungând să câștige anual 182.284 de lei, în 2019 salariul șefului SRI a scăzut la 12.776 de lei pe lună, echivalent cu 153.312 lei pe an. Punând cap la cap datele, reieșea că salariul șefului SRI, Eduard Hellvig, s-a diminuat cu aproximativ 6.000 de euro în ultimii patru ani.

Citeste si: Ce angajați din România pot ieși la pensie la 50 de ani? Ei se pot pensiona mai devreme!