Ce șanse sunt ca tornadele să apară în România. Fenomenele neobișnuite ar putea fi prezente pe teritoriul țării

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 iul 2023, 17:26

România a intrat pe lista țărilor în care există riscul de a apărea tornade

Sursa: Unsplash

România a intrat pe lista țărilor în care există riscul de a apărea tornade, iar românii nu trebuie să fie luați prin surprindere de aceste fenomene neobișnuite.

Tornadele reprezintă fenomene mai puțin resimțite în țara noastră, însă pericolul tornadelor este unul tot mai real. România este pe cale să fie lovită de tornade în săptămâna aceasta.

Citește și: Prognoza meteo ANM duminică, 16 iulie 2023. Valul de căldură se va intensifica în mare parte a țării

Tornadele sunt așteptate în România

Țara noastră este lovită de tot mai multe fenomene neobișnuite, zilele trecute românii au fost luați prin surprindere de grindină la mărimi neobișnuite, dar și de tornade, ce au

fost până acum foarte puține în țara noastră. Meteorologii au emis o alertă valabilă pentru săptămâna aceasta, iar alerta pe care aceștia au dat-o este de cel mai înalt nivel.

Aceasta nu este singura atenționare pe care specialiștii au dat-o, meteorologii i-au avertizat pe români că aceste fenomene se vor întâmpla din ce în ce mai des din cauza schimbărilor climatice. În aceste zile, vântul a suflat cu peste 100 de kilometri pe oră, motiv pentru care a fost emisă o alertă de tip 3 din 5 de tornadă.

  

Cea mai puternică tornadă de care România a avut parte a avut loc în anul 2002,în comuna Făcăeni, din Ialomița, localitate în care peste 420 de gospodării au fost distruse, peste 120 de hectare au fost măturate de tornada care a avut viteze cuprinse între 250 și 300 de kilometri pe oră, potrivit stirilekanald.ro.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Zile caniculare 2023: Cum putem proteja animalele de căldură?

Fenomenele neobișnuite vor fi prezente pe teritoriul țării

Ultimele zile au adus diferite fenomene neobișnuite pentru țara noastră, furtunile au fost foarte puternice, iar din cer au început să pice bucăți uriașe de gheață, ce au ajuns să producă daune materiale românilor, distrugând atât mașinile parcate afară, dar și acoperișurile locuințelor.

Aceste fenomene bizare au fost și în Vâlcea, București sau Satu Mare.

În Capitală, furtuna s-a produs rapid, un nor întunecat acoperind cerul orașului, începând astfel să plouă torențial, oprind astfel traficul aglomerat din București. Și circulația tramvaielor a fost întreruptă, cea mai importantă linie din oraș, 41, fiind paralizată în fața condițiilor meteorologice extreme.

„A rămas tramvaiul cum s-a urcat pe pod, a rămas în pană.

A zis că nu e gata. Și am luat-o pe jos, că am văzut că multă lume se dă jos.   Și mai merg o stație și am ajuns la muncă.”

Citește și: Potop în România în cursul nopții de astăzi! Ploile torențiale și grindina au făcut ravagii