Ce sărbătoare este azi, 31 ianuarie 2024, în calendarul ortodox: Rugăciunea ce ne ferește de toate bolile

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 31 ian 2024, 11:50

Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniți la data de 31 ianuarie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 31 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan.

Sărbătoarea din data de 31 ianuarie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan, ce îi ajutau pe oamenii bolnavi, fără să dorească ceva în schimb.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 31 ianuarie!

Calendar ortodox pentru ziua de azi, 31 ianuarie 2024

Sărbătoare 31 ianuarie. Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 31 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfântul Chir s-a născut la Alexandria, în jurul secolului al III-lea, iar acesta a avut norocul de a se naște într-o familie de credincioși, în care cuvântul lui Dumnezeu era cel mai important în casă. Încă de la o vârstă fragedă, sfântul a fost învățat să aibă frică de Domnul și părinții săi l-au învățat datinile acestuia. 

Sfântul Chir a ajuns un medic foarte bun, având un atelier pe care l-a transformat ulterior într-o biserică închinată Sfințiilor Trei Tineri. De-a lungul timpului, Sfântul Chir le oferea oamenilor vindecare în numele Mântuitorului Iisus Hristos, folosind doar rugăciunile, iar după ce se vindecau, oamenii erau sfătuiți de către Sfântul Chir să continue să se roage și să se încredințeze în Dumnezeu pentru a rămâne sănătoși.

În timpul persecuțiilor pe care le făcea împăratul Diocletian, Sfântul Chir a fost denunțat prefectului orașului pentru faptul că era creștin, însă acesta a reușit să plece în Arabia.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pe ce dată are loc Întâmpinarea Domnului în 2024? Calendar ortodox

Sfântul Ioan a fost și acesta creștin, originar din Edessa, iar în prima parte a vieții sale, acesta a făcut parte din armată, ajungând să aibă un rang înalt în Armata Romană, fiind și unul dintre apropiații împăratului ce se afla atunci la conducere. Acesta a auzit de ceea ce reușea Sfântul Chir să facă prin intermediul rugăciunilor, motiv pentru care și-a părăsit slujba militară și a mers la Ierusalim. 

Sfântul Ioan s-a dus în Arabia după Sfântul Chir, urmând ca Sfântul Ioan să ajungă ucenicul celui ce vindeca pe bolnavi, devenind astfel un "doctor fără de arginți", potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 31 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan, sărbătoriți pe 31 ianuarie în calendarul creștin

O, mari bineplăcuți ai lui Hristos și făcători de minuni, ascultați-ne pe noi, cei ce ne rugăm vouă! Voi știți necazurile și bolile noastre, auziți mulțimea suspinărilor celor care la voi aleargă.


Pentru aceasta, vouă, ca unor grabnici ajutători și fierbinți rugători ai noștri, vă strigăm: nu ne lăsați cu mijlocirea voastră înaintea lui Dumnezeu! Noi pururea rătăcim de la calea mântuirii: călăuziți-ne, milostivi povățuitori!
Noi neputincioși suntem în credință: întăriți-ne ai dreptei credințe învățători! Noi foarte săraci făcutu-ne-am de fapte bune: îmbogățiți-ne vistieri ai milostivirii. Noi pururea suntem bântuiți de vrăjmașii văzuți și nevăzuți și suntem necăjiți: ajutați-ne, ai celor neajutorați ocrotitori.


Dreapta mânie cea pornită asupra noastră pentru fărădelegile noastre, abateți-o de la noi prin mijlocirea voastră înaintea scaunului Judecătorului Dumnezeu, Căruia, voi, sfinților și drepților stați înainte în ceruri.scultați-i, rugămu-vă, mari bineplăcuți ai lui Hristos, pe cei care vă cheamă cu credință și cereți de la Tatăl Ceresc prin rugăciunile voastre iertare de păcate și izbăvire din nevoi pentru noi toți: că voi sunteți ajutători, acoperitori și rugători, și pentru voi slavă înălțăm Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!