Sărbătoarea din data de 6 februarie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare, cel ce a primit din partea lui Dumnezeu darul de a înțelege și a discerne ceea ce este bine, dar și multe altele.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 6 februarie!
Calendar ortodox pentru ziua de azi, 6 februarie 2024
Sărbătoare 6 februarie. Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe data de 6 februarie în calendarul ortodox.
Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare a trăit în jurul secolului al V-lea, iar acesta era egiptean de origine, iar însă de la o vârstă fragedă acesta a ales să urmeze calea Domnului, astfel călugărindu-se și retrăgându-se mânăstirea întemeiată și păstorită de avva Serid în Palestina.
Pentru a trece la acest mod de viață, Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare a zidit o chilie în apropierea mânăstirii, iar pentru o perioadă foarte lungă, Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare și-a curățat trupul și sufletul pentru Dumnezeu, prin rugăciune și post aspru, trecând însă și prin alte momente dificile pentru care Dumnezeu l-a recompensat cu diferite haruri.
Citește și: Pe ce dată începe Postul Paștelui în 2024 și cum se pregătesc creștinii de Lăsata Secului
Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare a avut de-a lungul vieții sale un ucenic, pe Ioan cel învrednicit de darul înainte vederii, iar deși aceștia trăiau în pustietate, aceștia nu au uitat niciodată de persoanele ce au nevoie de ajutorul lor, astfel, aceștia au ajuns să le trimită sfaturi duhovnicești prin scrisori credincioșilor.
Sfântul Ioan a prevăzut data la care avea acesta să se stingă din viață, iar după ce a fost rugat de un alt călugăr să mai reziste încă o săptămână pentru a învăța cum să aibă grijă de mănăstire, dorința i se îndeplinește și moare la scuti timp după ce reușește să îi arate tainele Domnului. În acel moment, Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare se închise desăvârșit în chilia sa, fără să mai răspundă la întrebări și a trecut la Dumnezeu în jurul anului 540, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 6 februarie
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare, sărbătorit pe 6 februarie în calendarul creștin
Condacul 1
Pe Sfinții Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul, mlădițe ale vieții sfinte care au înflorit cu har îmbelșugat spre bucuria sufletelor noastre, îi lăudăm și îi slăvim căci unul a fost fântână adâncă a învățăturilor și celălalt ca o gură dumnezeiască a proorociei.
Iar voi rugați-vă pentru noi care vă chemăm: Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!Icosul 1
Ați fost mirarea cetelor Îngerești trăind în trup dar fiind fără de el, mare vorbitor cu Dumnezeu Varsanufie și Ioan de Dumnezeu văzătorul, strălucind într-un cuget și într-o viețuire asemenea îngerilor, iar noi vă slăvim:
Bucurați-vă, povățuind din dumnezeiasca înțelepciune;
Bucurați-vă, sădind râvna mântuitoare;
Bucurați-vă, trăind viața în afara trupului;
Bucurați-vă, cei aprinși de strălucirea harului;
Bucurați-vă, sfetnicele Mângâietorului Hristos;
Bucurați-vă, cei renumiți prin bogăția harismelor dumnezeiești;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 2
Alegând să zbori spre Cer cu aripi îngerești, te-ai dăruit cu totul lui Dumnezeu și ai îmbrăcat haina călugăriei, Sfinte Varsanufie, iar El te-a primit și te-a dat poporului ca învățător cu dumnezeiească agoniseală a înțelepciunii, fiind pildă nerătăcită și far luminos al celor care căutau să ajungă la mântuire, strigându-L pe Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 2
Ai deschis Poarta Cerului cu rugăciunile tale, Sfinte Cuvioase Varsanufie, și adunând îndrăzneală la Dumnezeu ai dus la Picioarele Lui sufletele chinuite care alergau la tine pentru mângâiere. Ridică-ne și pe noi în duh acolo unde răul nu ne poate atinge, iar noi te chemăm:
Bucură-te, vas de mult preț al cugetării celei drepte;
Bucură-te, rugător fierbinte pentru păcătoși;
Bucură-te, călăuză cu multă dicernere;
Bucură-te, adunând spre mântuire mulțimea îndurerată;
Bucură-te, sfătuind spre viața veșnică sufletele rătăcite;
Bucură-te, îndemnătorul monahilor la mai multă dăruire;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 3
Chemarea către Hristos ți-a fost îmbogățită cu har biruind prin viața plină de virtuți, Sfinte Ioan Profetul, și locuind lângă duhovnicul tău Sfântul Varsanufie ai luptat împreună cu el lupta cea bună și fără oprire te-ai închinat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 3
Iubind nevoința ca jertfă fără de sânge, ai viețuit îngerește în lume și mintea ta cea curată s-a luminat cu tainele cele pogorâte din Înaltul Cerului, primind de la Dumnezeu darul prorociei, Sfinte Cuvioase Ioan. Te rugăm primește aceste cuvinte de la noi:
Bucură-te, păzindu-ne în legătura dragostei;
Bucură-te, cel înălțat cu duhul la vederea celor nevăzute;
Bucură-te, pătrunzător dincolo de haina materiei;
Bucură-te, văzător peste granița timpului;
Bucură-te, înțelegând începutul și sfârșitul lucrurilor;
Bucură-te, descoperitorul uneltirilor diavolești;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 4
Ai strălucit ca o stea luminoasă în Egipt, Sfinte Varsanufie cel Mare, ajungând cu viețuirea în Palestina la mănăstirea lui Ava Seridus, și ai povățuit obștea de călugări din chilia ta, zăvorât, trimițând mesaje scrise prin egumenul Mănăstirii, care era singurul la care îi deschideai ușa chiliei și care s-a bucurat pentru tine: Aliluia!
Icosul 4
I-ai uimit pe toți prin limpezimea cuvântului și prin puterea de a pătrunde problemele celor pe care nu îi vedeai niciodată, Sfinte Varsanufie, fiind îmbogățit de negrăitele daruri dumnezeiești. Ne minunăm de acestea și te lăudăm:
Bucură-te, cel numit ”Comoara Duhului Sfânt”;
Bucură-te, învățător înțelept al monahilor;
Bucură-te, că Dumnezeu ți-a dat stăpânirea peste vrăjmașii văzuți și nevăzuți;
Bucură-te, cel ce răstorni scaunele celor puternici în răutate;
Bucură-te, că părjolești cu focul harului pământul fărădelegii;
Bucură-te, că vânturi nedreptatea cu viforul celui Preaînalt;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 5
Lepădând legătura lumească te-ai făcut sălaj al Domnului Hristos, Sfinte Ioan, așa încât ai văzut cele viitoare cu ochi cunoscători ca un proroc dumnezeiesc, arătându-te ca un pribeag în cele vremelnice și căutând neîncetat spre Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 5
Făcându-ți chilia lângă cea a Sfântului Varsanufie, ai iubit tăcerea și te-ai învrednicit de a vedea slava dumneziească încă din trupul cel muritor, Sfinte Ioan Profetul. Fiind povățuitor deodată cu învățătorul tău pentru obștea mănăstirii și pentru mulțime de credincioși, din smerenie adeseori îi trimiteai să ia sfat de la acesta, iar noi te slăvim așa:
Bucură-te, cel făptuitor în toate virtuțile;
Bucură-te, cel ridicat pe culmile înainte-vederii;
Bucură-te, luminând cu lucirea nepătimirii;
Bucură-te, harfă ce cântă armonia Duhului Sfânt;
Bucură-te, purtător de viață ascetică;
Bucură-te, povățuitor dumnezeiesc al harului;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 6
Ai fost numit ”Marele Stareț” deși nu ai îmbrăcat niciodată haina stăreției, Sfinte Părinte Varsanufie, fiind cucerit de dragostea lui Hristos care înmugurise în inima ta ca un măslin bine roditor, și rugăciunea cea veșnică torcea în tine fir aurit către Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 6
Devenind vlăstar al Iubirii lui Dumnezeu, brațele tale îmbrățișau orice păcătos întors la pocăință și erai cunoscut pentru marele pogorământ pe care îl făceai pentru cei care nu își mai aminteau păcatele, Sfinte Varsanufie, iertând din iubire la scaunul spovedaniei ceea ce omului îi era cu neputință a-și mai aminti. Te rugăm să ne ajuți și pe noi și pe slăvim:
Bucură-te, cel milostiv cu neputința omenească;
Bucură-te, înțelegând că uitarea era lucrarea diavolului;
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Bucură-te, că nu ai lăsat ispitele să îndepărteze omul de la Împărăția lui Dumnezeu;
Bucură-te, că pogorământul l-ai câștigat prin smerenie și înfrânare;
Bucură-te, că Dumnezeu a primit iubirea ta ca plată;
Bucură-te, că și acum te rogi la Tronul Lui pentru păcatele uitate;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 7
Cu rugăciunile tale către Dumnezeu luminează mintea noastră și prin curăția vieții tale dăruiește-ne cuvânt bun, Sfinte Ioan Profetul, căci noi însetând dupa Hristos nu încetăm a-I cânta: Aliluia!
Icosul 7
Te-ai supus legilor dumnezeiești, Sfinte Ioan, ai lepădat toată grija cea lumească alegând să Îl slujești pe Dumnezeu, silindu-te spre nevoință către Sionul cel de Sus iar acum primești de la îngeri laudele acestea:
Bucură-te, cel mistuit de dumnezeiasca însetare după Hristos Domnul;
Bucură-te, urmându-I cu inima nedezlipită în lupte;
Bucură-te, doborând prin smerenie ochiul vrăjmașului;
Bucură-te, stâlp de lumină cerească pentru monahi;
Bucură-te, far strălucitor al minții credincioșilor;
Bucură-te, împlinind cererile cele mântuitoare;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 8
De mic Dumnezeu te-a plămădit cu frica de El, Sfinte Varsanufie, dar prin priveghere, curmarea somnului, înfrânare și post, Hristos ți-a schimbat teama în iubire și ai ajuns la măsura Sfântului Antonie cel Mare care zicea: ”Eu nu ma mai tem de Dumnezeu, ci Îl iubesc, căci Iubirea aruncă afară frica” și cu bucurie i-ai strigat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 8
Întărește inima noastră ca o piatră tare că prin multe necazuri ne este dat să trecem până vom fi vrednici de a intra în Împărăția lui Dumnezeu, Sfinte Cuvioase Varsanufie, pune strajă minții să nu cadă, inimii să nu deznădăjduiască și sufletului să nu se rătăcească pe calea ispitelor, iar noi cerându-ți binecuvântarea grăim așa:
Bucură-te, ducându-ne la limanul liniștit al păcii;
Bucură-te, ferindu-ne de furtună;
Bucură-te, acoperindu-ne de cutremur;
Bucură-te, alungând năpădirea gândurilor;
Bucură-te, rezemând cuvintele tale în inima noastră;
Bucură-te, schimbând din noi omul cel vechi cu chipul și asemănarea lui Dumnezeu;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 9
Fiind plin de șuvoaie tainice izvorăști învățături dumnezeiești, Sfinte Ioan Profetul, adăpând sufletele noastre cu mierea cea dulce a povățuirii de înțelepciune, deschizând cerul minții noastre și ochii cei duhovnicești pentru ca văzând slava lui Dumnezeu să Îi strigăm: Aliluia!
Icosul 9
Petrecut-ai optspreceze ani cu chilia lângă părintele tău Varsanufie, și sfârșind viața vremelnică ai plecat cu sufletul acolo unde privirea ta a fost ațintită mereu: la Lumina cea neapropiată a Soarelui Hristos, iar acum te rugăm nu ne uita pe noi care te chemăm:
Bucură-te, dăruindu-ne tainic darurile virtuților;
Bucură-te, curățind ochii minții noastre;
Bucură-te, având desăvârșita cunoaștere a strălucirii Duhului Sfânt;
Bucură-te, luminător ceresc în noaptea neștiiței;
Bucură-te, sfetnicul răsăritului cel fără de trup;
Bucură-te, rispind ceața patimilor prin izvoarele luminii nepătrunse;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 10
Ați viețuit în intensitatea trăirilor adânci ale tainelor lui Dumnezeu, Sfinte Cuvioase Varsanufie cel egal cu nevoința și cu viața ucenicului tău Sfântul Ioan, ambii fiind călăuze pentru monahii care își spijineau osteneala duhovnicească pe sfaturile și pe dragostea voastră, mulțumindu-I Domnului Hristos: Aliluia!
Icosul 10
Omorând cele ale materiei împreună cu poftele și cu patimile, răsuflați acum bună mireasmă pentru sufletele noastre, Sfinților Cuvioși, lucrând în noi Schimbarea la Față a Mântuitorului și răsturnând în inimile noastre mesele de tâlhari care pângăresc biserica lui Hristos din noi. Vă rugăm primiți aceste umile cuvinte:
Bucurați-vă, cei iscusiți în lupta cu gândurile;
Bucurați-vă, cei învățați în rugăciunea minții;
Bucurați-vă, cei înțelepți în a povățui îndelunga răbdare;
Bucurați-vă, cei ce pregătiți aurul spre călire în foc;
Bucurați-vă, scoțând vin duhovnicesc din via inimii ucenicilor;
Bucurați-vă, cei ce sfătuiți la sfințenia zilei și la privegherea de noapte;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 11
Ați strălucit lumii ca două stele luminoase fiind povățuitori înțelepțiți ai lui Dumnezeu, Sfinte Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul cei iscusiți în trăirea ascetică, slujind lui Hristos în cinste și dreptate, iar pentru jertfa voastră de iubire Dumnezeu v-a încununat cu laurii veșnici ai Raiului de unde Îl slăviți acum: Aliluia!
Icosul 11
Vă cinstim ca pe doimea cea preacinstită a nevoitorilor pentru Domnul Hristos, pe Marele Stareț Varsanufie cel mai ales dintre monahi și pe Cuviosul Ioan, alesul său ucenic și împreună-nevoitor, și vă lăudăm așa:
Bucurați-vă, cei deopotrivă înzestrați cu darurile Duhului Sfânt;
Bucurați-vă, pereche dumnezeiască, învățători ai monahilor;
Bucurați-vă, îngeri cu trup trimiși de Dumnezeu pe pământ;
Bucurați-vă, căci prin virtute și iubire, aripile de vulturi v-au purtat înapoi la El;
Bucurați-vă, având darul cunoașterii de dinainte prin har;
Bucurați-vă, mijlocind la Sfânta Treime pentru iertarea păcatelor noastre;
Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!
Condacul 12
Citind cartea învățăturii voastre rămasă nouă primim tărie, putere, luminare și dumnezeiască pricepere, căci ne dați întărire sufletelor slăbănogite de atacurile diavolului prin cuvintele harului, Sfinților Cuvioși Părinți, și Îi mulțumim lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 12
Având darul dreptei judecăți ați trăit o viață îngerească, Sfinților Varsanufie și Ioan, iar acum când vă veseliți cu Heruvimii și cu Serafimii în Cer, primiți și aceste cinstiri de la noi:
Bucurați-vă, comori ale Mântuitorului;
Bucurați-vă, îndemnători la unirea dintre Ziditor și zidire;
Bucurați-vă, învățând viețuirea nerătăcită în Hristos Domnul;
Bucurați-vă, pereche de porumbei albi ai Stăpânului Dumnezeu;
Bucurați-vă, hrănind gândurile noastre cu mana cerească a bucuriei duhovnicești;
Bucurați-vă, adăpând sufletele noastre cu căldura iscată din rugăciunea curată;