Ce sărbătoare este în calendarul ortodox la data de 24 martie 2024: Ce trebuie să facem de Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 mar 2024, 16:00

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox la data de 24 martie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 24 martie 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri.

Sărbătoarea din data de 24 martie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri, mai exact ziua de dinaintea celei în care Fecioara Maria a aflat că îl va purta în pântece pe Fiul lui Dumnezeu. În această zi este pomenit și Sfântul Cuvios Zaharia.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 24 martie!

Calendar ortodox 24 martie 2024

Sărbătoare 24 martie. Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri este sărbătorită în fiecare an pe data de 24 martie în calendarul ortodox.

Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri este celebrată anual la data de 24 martie 2024, iar aceasta marchează începutul Bunei Vestiri, ce amintește de momentul în care Fecioara Maria a primit vestea că Îl va naște pe Mesia așteptat de atâtea veacuri.

Încă din această zi se șază icoana în care este zugrăvit acest moment sacru și rămâne acolo până la sfârșitul preserbării, mai exact până la data de 26 martie 2024. La încheierea perioadei de după-serbare se prăznuiește odovania praznicului, ce aduce o concluzie a acestei mari sărbători.

Ce trebuie să facem de Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri?

Buna Vestire este considerată o sărbătoare foarte importantă pentru credincioși, motiv pentru care, în ziua precedentă acesteia, mai exact la data de 24 martie 2024, creștinii vor ține post și vor rosti rugăciuni. „Să scuturăm lenea, să omorâm poftele, să călcăm invidia, să lepădăm mânia și împietrirea din inimă, luând alături pacea și smerenia.", pravila.ro.

Citește și: Rugăciune pentru Postul Paștelui: Aduce sănătate și armonie în familie

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

La data de 24 martie 2024 este pomenit și Sfântul Cuvios Zaharia

Sfântul Cuvios Zaharia a fost un mare învățător din pustiul Egiptului, iar acesta a fost fiul Lui Carion egipteanul. Acesta a simțit o chemară față de credința Domnului, motiv pentru care și-a dorit să profite de aceasta. Din această cauză, Sfântul Cuvios Zaharia și-a lăsat nevasta și copii pentru a urma calea lui Dumnezeu.

La data de 24 martie 2024 este pomenit și Sfântul Cuvios Zaharia 
[Sursa: doxologia.ro]

Acesta a decis să trăiască în pustiu, drept călugăr. Deși acesta a decis să îl urmeze pe Dumnezeu de la o vârstă tânără, credința sa și înțelepciunea de care a dat dovadă a reușit să îi ajute pe mai mulți vârstnici să asculte învățăturile Domnului.

Sărbătoare 24 martie

Canon de rugăciune către Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri, sărbătorită pe 24 martie în calendarul creștin

Bine este cuvântat Dumnezeu Tatăl, Domnul Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului și al tuturor celor văzute și nevăzute; Bine este cuvântat Unul-născut Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Cel fără de început și fără de ani, din Tatăl Sau Născut: Dumnezeu din Dumnezeu, Înțelepciunea cea ipostatică și Puterea cea stăpânitoare. Care pe toate le-a făcut; bine este cuvântat Mângâietorul, Sfântul de viață făcătorul de Duh, Cel ce din Tatăl purcede și prin Fiul S-a arătat oamenilor; bine este cuvântată Sfânta Treime cea, în trei Ipostasuri, împreună de o ființă. Care prin Cuvântul a făcut toată făptura. Același Cuvânt și pe cel dintâi om pe pământ l-a zidit, după al Său chip l-a făcut pe el și cu slava l-a încununat. Și a zidit Raiul la răsărit și l-a așezat pe om într-insul, punându-l pe el, împărat a toată făptura. Și cu voie liberă l-a cinstit pe el și o porunca i-a poruncit să tină, ca, de o va păzi, să fie în veci viu, slăvind pe Dumnezeu împreună cu îngerii, iar de o va călca, morții și stricăciunii să o dea.

Iar sfătuitorul a tot răul, diavolul, și urătorul a tot binele, pizmuindu-l pe el, cu a sa sălbăticie, l-a învățat pe el, ca să calce porunca lui Dumnezeu. Deci, pentru aceasta, l-a izgonit pe el Dumnezeu din Rai, zicându-i lui: "Sa lucrezi pământul și, intru sudoarea fetei tale, sa-ți mănânci pâinea ta; și cu moarte vei muri, pentru că pământ ești și în pământ iarăși vei merge". Deci, de atunci, fraților, a intrat în noi suferința și moartea. Și, pentru aceasta, S-a pogorât la noi Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos, trupul nostru asupra Sa luându-l, vrând să înnoiască chipul Lui cel rănit cu călcarea poruncii, și ne-a arătat noua calea cea dințai, pe care mergând, vom intra în același Rai.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 24 martie
[Sursa: doxologia.ro]

Astăzi începutul bucuriei a toată lumea îndeamnă a lăuda Înainteprăznuir ea, că iată, Arhanghelul Gavriil vine, aducând Fecioarei Buna Vestire și către dânsa strigă:
Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine! Bine este cuvântat Dumnezeu Tatăl, Domnul Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului și al tuturor celor văzute și nevăzute;
Bine este cuvântat Unul-născut Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Cel fără de început și fără de ani, din Tatăl Său Născut: Dumnezeu din Dumnezeu, Înțelepciunea cea ipostatică și Puterea cea stăpânitoare. Care pe toate le-a făcut;
Bine este cuvântat Mângâietorul, Sfântul de viață făcătorul de Duh, Cel ce din Tatăl purcede și prin Fiul S-a arătat oamenilor;
Bine este cuvântată Sfântă Treime cea, în trei Ipostasuri, împreună de o ființă. Care prin Cuvântul a făcut toată făptura. Același Cuvânt și pe cel dintâi om pe pământ l-a zidit, după al Său chip l-a făcut pe el și cu slavă l-a încununat. Și a zidit Raiul la răsărit și l-a așezat pe om într-însul, punându-l pe el, împărat a toată făptura. Și cu voie liberă l-a cinstit pe el și o poruncă i-a poruncit să țină, că, de o va păzi, să fie în veci viu, slăvind pe Dumnezeu împreună cu îngerii, iar de o va călca, morții și stricăciunii să o dea.Iar sfătuitorul a tot răul, diavolul, și urâtorul a tot binele, pizmuindu-l pe el, cu a sa sălbăticie, l-a învățat pe el, ca să calce porunca lui Dumnezeu. Deci, pentru aceasta, l-a izgonit pe el Dumnezeu din Rai, zicându-i lui: "Să lucrezi pământul și, întru sudoarea fetei tale, să-ți mănânci pâinea ta; și cu moarte vei muri, pentru că pământ ești și în pământ iarăși vei merge". Deci, de atunci, fraților, a intrat în noi suferința și moartea. Și, pentru aceasta, S-a pogorât la noi Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos, trupul nostru asupra Sa luându-l, vrând să înnoiască chipul Lui cel rănit cu călcarea poruncii, și ne-a arătat nouă calea cea dintâi, pe care mergând, vom intra în același Rai.

Și aceasta este calea ce ne-a arătat-o nouă: curăția, blândețea, smerenia, dragostea, dreptatea, credința, ascultarea, milostenia, înfrânarea, pocăința și postirea. Că, prin pocăință, prin postire și prin milostenie se curăță toate păcatele. Iar, de trebuință este să știm și aceasta: Astăzi este Înainte-prăznuirea Buneivestiri către Stăpâna noastră și pururea Fecioară Măria, Bunăvestirea Arhanghelului, că, în sfatul Lui cel tainic, Făcătorul lumii a ales-o pe ea, Fecioara Măria, să fie mama lui Dumnezeu, Care S-a făcut om, Mântuitorul lumii, Cel de-a pururi bine cuvântat, Dumnezeu și omul, Domnul nostru Iisus Hristos. Să vă adunați, deci, în biserică și să vă sârguiți la fapte bune și la rugăciune, încă și mai mult în aceste sfinte zile. Că acestea sunt zile de Dumnezeu așezate, spre curățirea sufletelor și a trupurilor și nu se cade ca să le cheltuim pe ele în lenevire și în fapte rele. Că aurul de-l va pierde omul, sau orice alt lucru, apoi va putea afla, iarăși, ceva asemenea, de vremea aceasta pierzând-o, alta nu vom mai afla, pentru că este trecătoare. Drept, aceea, să nu o petrecem pe ea cu inima împietrită, ci, cu sârguință să ne nevoim și pe toți să-i îndemnăm la rugăciune. Lenea să o scuturăm, poftele să le omorâm, invidia să o călcăm, mânia să o lepădăm, iar pacea să o luăm Ca și nouă să ne zică iubitorul de oameni, Domnul: "După credința voastră, să vă fie vouă". Și toate cererile cele bune le vom primi, rugându-ne lui Hristos, Dumnezeului nostru.