Ce sărbătoare este pe 2 februarie 2024? Avem cruce roșie în calendarul ortodox. Tradiții și obiceiuri pentru Întâmpinarea Domnului

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 feb 2024, 10:09
Ce sărbătoare cu cruce roșie este celebrată la data de 2 februarie 2024?
Sursa: doxologia.ro

În a doua lună a anului 2024 avem o singură sărbătoare cu cruce roșie, iar aceasta este celebrată la data de 2 februarie 2024.

Luna februarie a anului 2024 are o singură sărbătoare importantă pentru credincioși, mai exact o sărbătoare trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, celebrată la data de 2 februarie. În această zi sfântă credincioșilor nu le este recomandat să facă anumite acțiuni, ținând cont de importanța sărbătorii din data de 2 februarie 2024. Iată ce sărbătoare cu cruce roșie celebrăm în luna februarie.

Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox la data de 2 februarie 2024

Luna februarie este a doua din anul 2024, iar aceasta le aduce creștinilor o sărbătoare foarte importată la data de 2 februarie, trecută cu o cruce roșie, mai exact Întâmpinarea Domnului. Această sărbătoare importantă pentru credincioși este celebrată anual la data de 2 februarie, mai exact la 40 de zile de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

După ce au trecut cele 40 de zile de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, Acesta a fost dus la Templu din Ierusalim de către Sfânta Fecioară Maria, alături de Dreptul Iosif pentru împlinirea Legii. În acea perioadă se dorea ca fiecare întâi născut de parte bărbătească să fie adus la Templu după 40 de zile din momentul în care au fost născuți pentru a fi afierosiți lui Dumnezeu.

Pentru a face acest lucru, mamele pruncilor trebuiau să aducă la Templu un miel sau o pereche de turturele ori de porumbei pentru jertfa purificării, potrivit pravila.ro.

Sfânta Fecioară Maria a adus la Templu o pereche de turturele drept jertfă lui Dumnezeu, urmând ca la intrarea în Templu să fie așteptată de preotul Simeon și de prorocița Ana.  Preotul Simeon l-a luat pe prunc în brațe, i-a mulțumit lui Dumnezeu și a rostit  „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o

înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tău, Israel“  (Luca 2, 29-32). 

În urma acestui obicei, pruncul a fost răscumpărat cu ajutorul turturelelor aduse de Sfânta Fecioară Maria și a fost oferit părinții Lui după trup, Iosif și Maria. Întâmpinarea Domnului mai este cunoscută în țara noastră și drept „Stretenia” sau „Ziua Ursului”.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rugăciunea puternică pe care credincioșii o rostesc la data de 2 februarie 2024

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci ca prin oglindă, în ghicitură, și mai pe urmă în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria, și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt întru întâmpinarea întregii lumi Te-ai arătat ca prunc, purtat în brațele dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului,

și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon.

Astăzi cerurile se veselesc, și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusa lumină dumnezeiască, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre, ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup. 

Pentru aceasta, proslăvim nespusa coborâre a Ta, și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești, și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare, și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei, și să-l înfrumusețezi pe el ca pe un mire.

Iar pe noi pe toți, care prăznuim Dumnezeiasca ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte, să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse, să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu, și noi să fim poporul Tău.

Iar în slăvita și înfricoșata zi a venirii tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule Iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte, și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”