Ce sărbătoare este pe 21 septembrie în Calendarul Ortodox? Rugăciunea părinților pentru sănătatea și bunăstarea copiilor

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 20 sep 2023, 09:33

Ce sărbătoare este pe 21 septembrie în calendarul ortodox

Sărbătoare pe 21 septembrie în calendarul ortodox, atunci când creștinii îl cinstesc pe Sfântul Proroc Iona.

Calendarul ortodox pentru ziua de joi, 21 septembrie 2023. La această data, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Proroc Iona, considerat unul din cei doisprezece "profeți mici" și cel care a prefigurat moartea și învierea lui Hristos.

Rugăciunea părinților pentru sănătatea și bunăstarea copiilor pe care este bine să o rostești joi, 21 septembrie!

Citește și: Calendar Ortodox pentru Octombrie 2023: Când pică Sf Parascheva, cunoscută și ca Sfânta Vineri în tradiția populară?

Calendar ortodox 21 septembrie 2023

Sărbătoare 21 septembrie. Sfântul Proroc Iona, care a trăit în secolul VIII î.Hr., urmând proorocului Elișa în regatul de nord al lui Israel, este pomenit în fiecare an la data de 21 septembrie în calendarul ortodox. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Sfântul Proroc Iona, fiul văduvei din Sarepta Sidonului – cea care l-a hrănit pe Sfântul Proroc Ilie în vreme de foamete –, a murit pe când era prunc și a fost înviat de Sfântul Ilie. Fiind bineplăcut Domnului și trăind o viață curată, a prorocit despre Pătimirile Domnului și pustiirea Ierusalimului.

Tot lui i-a poruncit Domnul să vestească cetății Ninive că zvonul răutății ei s-a suit la El, dar fiindu-i teamă de niniviteni, Sfântul Iona a fugit în Tarsis.

Însă corabia în care se afla a fost lovită puternic de furtună și cunoscând oamenii că Iona este cel care fuge de la fața Domnului și că din pricina aceasta corabia stă să fie înghițită de valuri, Iona a fost aruncat în mare. Înghițit de un chit, trei zile s-a rugat Domnului să îl ierte, iar chitul l-a aruncat pe țărm. Și înțelegând Iona lecția iertării și a nejudecății, a mers în pământul Asiriei și a trecut la cele veșnice, fiind îngropat în peștera Kenezeului, scrie doxologia.ro.

Sărbătoarea zilei de 21 septembrie

„Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce cu înțelepciunea Ta ai zidit pe om din țărână și ai suflat în fața lui su­flare de viață și, binecuvântându-l, ai zis: creș­teți și vă înmulțiți și um­pleți pământul; iar la Cana Galileii, prin Unul-Născut Fiul Tău, ai bine­cuvântat nunta și deci nașterea de fii, cu multă umilință rog marea Ta bunătate, ca neîncetat să reverși harul Tău și să Te milostivești asupra co­piilor mei, pe care ai bine­voit să mi-i dăruiești.

Umple-i de înțelepciune și pricepere.

Apără-i de toate cursele vrăj­mașilor văzuți și nevăzuți. Po­run­cește îngerilor Tăi ca totdeauna să le fie călăuze și povățuitori spre toate faptele cele bune, ca de-a pururea să Te poată lăuda și preamări în veci. Amin.„

Citește și: Moșii de toamnă 2023: Pe ce dată pică Sâmbăta Morților în calendarul ortodox?