Ce sărbătorim, de fapt, pe 1 decembrie, de Ziua Națională! Istoria celei mai importante zile pentru România

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 30 aug 2022, 00:45

De 1 decembrie sărbătorim Marea Unire

Sursa: Facebook Forțele Terestre Române

Pe 1 decembrie sărbătorim în fiecare an Ziua Națională. Iată ce semnifică data de 1 decembrie pentru români și pentru România.

La 1 decembrie 1918 s-a constituit oficial România Mare, unindu-se Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Suveran era atunci Regele Ferdinand, iar Marea Unire s-a făcut printr-un acord politic, al politicienilor și formațiunilor politice de atunci.

Adunarea Națională a Românilor, de la Alba Iulia, din data de 1 decembrie 1918, a consfințit Marea Unire, dintre Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Vasile Goldiș a fost cel care a citit proclamația: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

Ce semnifică 1 decembrie pentru România

Iuliu Maniu, unul dintre cei mai importanți politicieni ai vremii, prezent și el la Adunarea de la Alba Iulia, a explicat că era necesară o epocă de tranziție după ce Unirea era consfințită, deoarece „nu se poate ca într-o singură zi, sau într-o singură oră, sau într-un moment dat, să punem

la o parte o stare de lucruri veche și să înfăptuim una nouă”

Președintele american Woodrow Wilson este considerat părintele spiritual al Marii Uniri, după ce la 8 ianuarie 1918 a rostit un discurs în care a condamnat orice tratat secret și a cerut oficial autodeterminarea popoarelor care formau imperiul Austro-Ungar. Discursul, devenit celebru, s-a numit "Cele 14 puncte".

1 decembrie a devenit Ziua Națională în 1990, după Revoluția din decembrie 1989.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Ce program vor avea marile magazine de Sfântul Andrei şi pe 1 decembrie

Paradă militară de Ziua Națională

Și în acest an se vor organiza mai multe parade de Ziua Națională a României. Cea mai mare este cea din Piața Arcul de Triumf, din București.

Secretarul de stat în MAE, Raed Arafat, a precizat că la Parada din București de Ziua Națională vor avea voie toți cetățenii, chiar dacă sunt sau nu vaccinați, singurele restricții fiind cele legate de cei care vor fi prezenți în loja oficială sau la recepțiile oficiale.

„Interdicția de a intra în zonă pentru persoanele nevaccinate se aplică numai zonei oficiale, nu și zonei din apropiere unde stau oamenii. Acolo se aplică doar regulile de sănătate publică și purtarea măștii care este obligatorie”, a declarat Raed Arafat, duminică, după ce a avut loc ședința de Guvern.

Vor fi parade în mai multe orașe din România de 1 decembrie
[Sursa: Facebook Forțele Terestre Române]

Cine poate participa la Parada de 1 Decembrie: Decizia CNSU

 

  • Se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României în municipiul Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane în zona oficială delimitată de organizatori, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.
  •     Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  •     Accesul persoanelor în afara zonei oficiale la ceremonii este permis cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.
  •     Organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Zilei Naţionale a României, în municipiul Bucureşti, este permisă la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane.
  •     Accesul şi participarea la ceremonii sunt permise doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie, precum şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi a regulilor de acces stabilite de autoritatea/instituţia organizatoare.
  •     În vederea participării la ceremoniile oficiale/activităţile specifice dedicate Zilei Naţionale a României, atestarea vaccinării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Citeste si: Parada de 1 Decembrie, Ziua Națională: Cine poate participa la eveniment! Raed Arafat a făcut anunțul