Pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile tuturor. Multă lume a fost obligată să-și anuleze vacanțele sau, pentru că multe companii au trecut la munca de acasă, angajații nu au mai putut să-și ia toate zilele de concediu din 2020. Ce se întâmplă însă cu aceste zile rămase?
Ce facem cu zilele de concediu rămase din 2020?
Dacă vă aflați în situația în care nu ați putut să vă luați toate zilele de concediu anul acesta, trebuie să știți că nu le-ați pierdut.
Asta înseamnă că puteți beneficia de aceste libere legale, oricând până la data de 30 iunie 2022.
”Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Aceleași reguli se aplică și în cazul angajaților care au rămas cu zile de concediu de anul trecut, până la data de 31 decembrie 2019. Acestea pot fi solicitate angajatorului până pe 30 iunie 2021.
Ce prevede Codul Muncii în legătură cu zilele de concediu
Fiecare salariat are dreptul legal la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă, în fiecare an.
În mod normal, toți angajații care au o vechime mai mare pe cartea de muncă trebuie să primească și mai multe zile de concediu. Iată ce prevede, mai exact, Codul Muncii, în ceea ce privește concediul de odihnă al angajaților:
Art. 144. intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
- Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților
- Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări
Art. 146. efectuarea și compensarea concediului de odihnă
- Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an
- Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă
Astfel, țineți cont de faptul că nu este legal să primiți bani, pentru a nu vă lua concediul de odihnă. Orice salariat trebuie să-și cunoască drepturile, înainte de a semna un contract de muncă și înainte de a accepta să lucreze în condiții care nu respectă prevederile din Codul Muncii.