Ce scumpiri s-ar putea înregistra din septembrie 2023. Românii ar putea să scoată mai mulți bani din buzunar pentru lucrurile de zi cu zi

Autor: Andreea Buinoschi

Începând cu toamna acestui an, este posibil ca accizele pentru tutun și pentru alcool să crească 

Sursa: Pexels.com

Începând cu luna septembrie a anului acesta, este posibil ca anumite produse și servicii să se scumpească din nou. Informația vine după ce au fost anunțate ieftiniri ale unor produse alimentare pentru următoarea perioadă.

Anumite alimente și servicii s-ar putea scumpi, din nou, începând cu luna septembrie a anului curent. Acest lucru ar putea avea loc, deoarece ministrul Finanțelor vrea să crească încasările la bugetul statului, folosindu-se de viciile și de plăcerile românilor. 

Produsele și serviciile care s-ar putea scumpi din luna septembrie

Începând cu toamna acestui an, este posibil ca accizele pentru tutun și pentru alcool să crească din nou.

De asemenea, băuturile care au adaos de zahăr ar putea fi și ele mai costisitoare, la fel și jocurile de noroc, vacanțele și mesele în oraș.

Mai exact, pe lângă accizele la țigări și la alcool, începând cu prima zi de toamnă, ar putea crește inclusiv taxa de licențiere a jocurilor de noroc. Băuturile non-alcoolice, care conțin zahăr, ar putea fi și ele mai scumpe, deși au suferit o majorare a prețului în urmă cu doar câteva luni.

Citește și: Românii care beneficiază de vouchere în valoare de 2.500 de lei! Gabriela Firea a făcut anunțul: „Vrem să ajutăm”

Mai mult decât atât, TVA-ul din industria HoReCa ar putea crește cu zece procente, ajungând de la 9% la 19%, iar o noapte de cazare va fi și ea, automat, mai scumpă. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Taxele marilor magazine, interzise pentru câteva luni

Guvernul României vrea să interzică taxele marilor magazine pentru o perioadă de jumătate de an. Alimentele care vor costa mai puțin au fost, deja, stabilite și sunt: pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, fructele și legumele.

Deși măsura este văzută ca fiind o sabie cu două tăișuri, Guvernul României a asigurat că niciun comerciant nu va avea de suferit în acest sens: „Vreau să transmit un mesaj foarte clar către producători.

Pentru că a fost în ultima perioadă această discuție, dacă vor fi afectați sau nu. Nu, nu vor fi afectați. Acest mecanism pe care l-am propus și ce a venit din partea marilor lanțuri comerciale nu afectează producătorii din România”.

Alimentele vor fi mai ieftine începând cu data de 1 august 2023 și se va produce cu cel mult 20%. Aceasta va avea loc doar pe o perioadă limitată.

Mai mult decât atât, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a propus să fie retrasă taxa pe valoare adăugată la alimentele de bază și să crească cea la gamele mai costisitoare, însă ideea a fost respinsă de Executiv.

Citește și: Vouchere sociale în valoare de 5.000 de euro. Cine sunt românii care vor beneficia de ele

„Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs.

Ca să închidem odată această propunere de a fi TVA zero. Orice reducere de TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp. Normal că a adus mai mică colectarea la stat, iar în două săptămâni, prețurile au fost la fel. Deci nu a funcționat”, a transmis Marcel Ciolacu.